Hlavní obsah

O titul v NBA si to rozdají dva nejlépe bránící týmy ligy

PRAHA

Šampioni předchozích dvou sezon se utkají od čtvrtka o titul mistra v basketbalové NBA. Teprve v pondělí si právo na obhajobu vybojovali Detroit Pistons, už od minulé středy se na finálovou sérii připravují mistři z roku 2003 San Antonio Spurs. Hlavní zbraní obou soupeřů je jejich obrana, v základní části žádný jiný tým neinkasoval méně bodů. Finále i proto v zámoří dostalo přezdívku "série betonářů".

Foto: ČTK

Tim Duncan je prý jedinou opravdovou hvězdou finále NBA.

Článek

Média upozorňují, že se o titul utkají týmy, které nejsou zrovna dvakrát 'basketbalově sexy', a jedinou opravdovou superstar mezi jejími účastníky je Tim Duncan, lídr San Antonia, ověnčený dvěma tituly pro nejužitečnějšího hráče ligy. Silnou trojku tvoří opora z Panenských ostrovů s Francouzem Tonym Parkerem a Manu Ginobillim, argentinským olympijským vítězem. Detroit je týmem bezejmenných, ale nesmírně ctižádostivých Zlých hochů, jak se mužstvu přezdívá.

S napětím se očekává Duncanův souboj s nejlepším obráncem ligy Benem Wallacem, který obstál už v předchozí sérii proti Shaquillu O'Nealovi. Duncan je však považován za komplexnějšího hráče, který je schopen i zakončovat ze střední vzdálenosti, navíc umí bránit. "Jo, je to velký hráč, možná přijde do Síně slávy. Ale Shaq je Shaq, člověče," naznačil Wallace, že nejtěžší práci proti kolosu z Miami už má za sebou. Oporu bude mít i ve svém jmenovci Rasheedu, který je rovněž obávaným obráncem, ale také jedním z nejméně disciplinovaných hráčů NBA.

Bookmakeři mírně favorizují San Antonio

Bookmakeři v zámoří mírně favorizují San Antonio, což je situace podobná jako před rokem, kdy se Detroitu nedávaly žádné šance proti Los Angeles Lakers. Nedůvěra veřejnosti i odborníků je pro Pistons nejlepším motivem - dodnes si stěžují, že žádný jiný mistr NBA neměl nikdy menší respekt. "Náš tým je ale tak vnitřně silný, že taková ignorance nás spíš nakopne. Jdeme do finále s velmi dobrými vyhlídkami," řekl Ben Wallace.

"Loni jsme vyhráli titul a lidi to dodnes neberou vážně. Ani letos vůbec nevěřili, že bychom mohli přejít přes Miami, a jak to dopadlo," dodal detroitský rozehrávač Chauncey Billups. "Když se kouknu do šatny, jsme pořád ta stejná parta s jedinečnými trenéry, která vyhrála loni titul," přidal se nejlepší střelec Richard Hamilton.

Oba soupeři byli v play off ve svých konferencích dvojkami a v semifinále jejich defenziva slavila úspěchy proti nejúspěšnějším a nejproduktivnějším týmům základní části. Spurs nasbírali před play off o pět vítězství víc, a tak budou mít výhodu domácího prostředí v zahajovacím zápase a případně také v rozhodujícím sedmém.

Konec prý maximálně v pěti zápasech

Odpočatí Spurs však ústy svého tahouna Duncana nepředpokládají, že by tak dlouho série trvala. "Jsme stoprocentně fit a v pohodě. Detroit je solidní soupeř, kterého musíme brát vážně, přesto bych se nedivil, kdybychom při naší současné formě rozhodli sérii ve čtyřech nebo pěti zápasech," řekl Duncan, který sice v základní části dosáhl nejhorších statistik ve své kariéře, v play off už ale měl opět úctyhodné průměry 27,4 bodu a 14 doskoků na zápas.

Pokud by měla série opravdu tak rychlý vývoj, slavilo by se v Detroitu, model střídání pořadatelství je totiž mírně odlišný od dosavadního play off. V San Antoniu se uskuteční první dva zápasy, Detroit bude hostit další tři (pokud by se nerozhodlo už po čtvrtém utkání) a nakonec by se série definitivně vrátila na palubovku Spurs. V sezoně si ve vzájemných zápasech oba finalisté připsali po domácím vítězství.

Reklama