Hlavní obsah

Trtík po kvalifikaci ME skončí jako trenér českých házenkářů

PRAHA

Trenér českých házenkářů Rastislav Trtík opustí 20. června po kvalifikačním zápase na mistrovství Evropy s Portugalskem národní tým. Svůj odchod oznámil na čtvrteční tiskové konferenci v Brně s vysvětlením, že se poté bude věnovat už jen angažmá v německém týmu Melsungen.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Podle Trtíka jde o profesní rozhodnutí. "Postoupil jsem s Melsungenem do německé bundesligy a je více méně nepsaný zákon, že žádný z trenérů této soutěže netrénuje národní tým," řekl dnes novinářům Trtík.

Jako svého nástupce u českých házenkářů by rád viděl svého dosavadního asistenta Jiřího Míku. "Myslím si, že by to měl být v prví řadě on, kdo by měl místo kouče převzít po mně. Pochopitelně je ale rozhodnutí v plné kompetenci výkonného výboru Českého svazu házenkářů," poznamenal Trtík.

U reprezentace Trtík nahradil Habera

K reprezentaci nastoupil v roce 2002, kdy nahradil Vladimíra Habera. Jeho zvolení provázely emoce, protože ČSH nevypsal na funkci výběrové řízení a dal mu rovnou přednost před slovenským trenérem Ivanem Hargašem, jenž tehdy vedl Karvinou.

Pod Trtíkovým vedením postoupili Češi na evropský šampionát do Slovinska, kde se v roce 2004 probili z těžké základní skupiny a obsadili dvanáctou příčku. Letos nechyběli ani na mistrovství světa v Tunisku, kde si ještě o dvě pozice polepšili a dosáhli nejlepšího umístění na MS od roku 1995.

Impulsivní kouč pověstný nezkrotnou povahou, který na sebe na světovém šampionátu upozornil třeba červenou kartou za protesty a následným dvouzápasovým distancem od mezinárodní federace, ordinoval českému celku agresivní styl s vysunutou obranou. Neortodoxní pojetí oceňují světoví odborníci a reprezentace se díky němu i výsledkům, které přinesl, stala mnohem vyhledávanějším soupeřem předních házenkářských velmocí.

Nástupce možná bude úkolem nového výkonného výboru

Předseda svazu Jaroslav Chvalný Trtíkův odchod více méně předpokládal. "Nebereme jeho rozhodnutí lehce, ale jeho důvody respektujeme," uvedl. Zda vedení svazu vybere Trtíkova nástupce konkurzem nebo přímým výběrem, Chvalný zatím neví. Podle něj to bude možná úkolem nového výkonného výboru házenkářského svazu.

Svazové vedení podle Chvalného čeká nelehké rozhodování o novém kouči. "Budeme upřednostňovat toho, kdo bude preferovat podobný styl práce a hry, protože ten přinášel úspěch," upozornil předseda. "Trtík je perfekcionista, který nechce nic odfláknout a práce v takovém klubu znamená zápřah na celý rok. V našich podmínkách není reprezentace věcí obživy, navíc se jedná o záležitost nárazovou. I když jsme se občas shodli víc a jindy míň, nakonec jsme vždycky našli společnou řeč. Mužstvu pomohl, za což mu patří dík," dodal Chvalný.

Trtík loni vyměnil klubovou lavičku Melsungenu za Frýdek- Místek a s novým klubem hned postoupil ze druhé bundesligy mezi elitu. Mužstvu se šesti českými hráči vtiskl svůj rukopis, takže se prezentovalo pohlednou hrou s množstvím gólů a soutěž vedlo od prvních kol. V nejvyšší německé lize, která je považována za jednu ze dvou nejlepších na světě, si Melsungen zahraje poprvé v historii.

Reklama

Související témata: