Hlavní obsah

Ukrajina přišla o ME basketbalistů v roce 2015. Zájem má Česko a dalších 15 zemí

Mnichov
Aktualizováno

Mistrovství Evropy basketbalistů se v příštím roce nebude hrát na Ukrajině. Evropská federace jí v pátek kvůli politické situaci v zemi pořadatelství odebrala. Do konce července mohou jednotlivé členské státy podávat nabídky na převzetí pořadatelství, momentálně jich má vedení evropského basketbalu již šestnáct. Zájem o spolupořádání má i Česká basketbalová federace.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinští vojáci v blízkosti místa bojů v přístavním městě Mariupol na východě země.

Článek

"Náš zájem nadále trvá," řekl generální sekretář ČBF Michal Konečný. "Podle mých informací se bude pořadatelství dělit mezi několik federací a my jsme připraveni pomoci," dodal.

Kvůli politické situaci na Ukrajině se o přesunu šampionátu jednalo už před čtvrt rokem. Už tehdy prezident ČBF Miroslav Jansta uvedl, že by Česko mohlo Ukrajině v případě potřeby pomoci uspořádáním jedné ze základních skupin.

FIBA Europe se rozhodla, že počká na květnové volby na Ukrajině. Úterní návštěva prezidenta evropské federace Turgaye Demirela a generálního sekretáře Kamila Nováka na Ukrajině funkcionáře utvrdila v tom, že se situace nezlepšila. Proto FIBA Europe na pátečním zasedání v Mnichově rozhodla o odebrání pořadatelství Ukrajině s tím, že bude mít možnost získat šampionát v roce 2017.

Kde se uskuteční turnaj příští rok, rozhodne federace v září po odehrání kvalifikace podle toho, které země se na mistrovství probojují. "O pořadatelství budou moci usilovat jen země, které si zajistí účast. A já pevně věřím, že to bude i náš případ," uvedl Konečný. Česká reprezentace se o postup utká v srpnové kvalifikaci s Portugalskem, Gruzií a Maďarskem.

FIBA Europe rovněž potvrdila, že se turnaj uskuteční od 5. do 20. září 2015 a že oproti minulému šampionátu bude mírně upraven hrací systém. Ze čtyř skupin po šesti účastnících se bude postupovat přímo do play off, zrušeny byly dvě osmifinálové skupiny.

Reklama