Hlavní obsah

Volejbalistky zahájí cestu na MS v Chorvatsku

PRAHA

Muži měli před dvěma týdny v Opavě výhodu domácího prostředí, české volejbalistky zahájí kvalifikaci na mistrovství světa v Chorvatsku. V jeho metropoli se pokusí skončit nejhůře na druhém místě, které by jim zaručilo pokračování v bojích o účast na japonském šampionátu v roce 2006.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

Se stejným cílem v Záhřebu nastoupí od soboty do pondělí domácí tým, největší favorit Srbsko a Černá Hora a Slovensko. Dvě družstva se probojují do třetího kvalifikačního kola, v němž už půjde o dvě přímá postupová místa na MS a o třetí do závěrečného play off.

"Byl bych velký optimista, kdybych říkal, že postoupíme na mistrovství světa. Leč v Chorvatsku bychom měli jít dál," řekl trenér Stanislav Mitáč. Na kvalifikační bitvy připravoval hráčky ve Svitavách, herní prověrkou pro ně byla tři utkání ve Španělsku. Z něj se český tým vracel na konci května s uspokojivou bilancí 2:1.

Výsledky byly příznivé

"Výsledky byly příznivé, ale utkání nám ukázala i chyby, na jejichž odstranění jsme ve Svitavách pracovali," řekl Mitáč. Před třemi lety české volejbalistky na MS v Německu nechyběly; aby mezi elitu patřily i za rok, musejí opakovaně porazit někoho z evropské špičky, do níž momentálně nepatří.

Letos se reprezentace vzdalo hned několik opor, národní tým přišel například o své nejlepší smečařky Horkou s Havlovou či o nahrávačky Šimánkovou a Šuríkovou. Podle Mitáče je favoritem skupiny Srbsko, s nímž se české hráčky loni utkaly dvakrát v evropské kvalifikaci a měly vyrovnanou bilanci (0:3 a 3:2).

"V rámci přípravy Srbsko hrálo kvalitně obsazený turnaj v Itálii a skončilo třetí. Z osmdesáti procent by mělo přijet ve stejné sestavě, v níž jsou hráčky z předních italských týmů i Francie," zjistil trenér.

Síla Chorvatek je neznámá

V jaké síle se doma předvedou Chorvatky, se může Mitáč jen domnívat. "Z mistrovství Evropy 1995, 97 a 99 mají medaili, ale před třemi lety sestoupily do B-skupiny. K reprezentaci se vrátil trenér Ivica Jelič, takže se dá předpokládat, že se vrátila i jeho dcera Barbara," připomněl Mitáč špičkovou smečařku, jednu z nejvíce bodujících hráček posledních vrcholných soutěží.

Na Slovenky by podle Mitáče měly jeho svěřenkyně stačit, jeho bývalý kolega Miroslav Čada v tomto týdnu prodloužil u východního souseda smlouvu na další dva a půl roku. "Mirek má tři roky pohromadě stejný tým, ale měli bychom jim stačit a být lepší," věřil Mitáč.

Vítězný celek ze Záhřebu se přiřadí v třetím kole kvalifikace do skupiny hrané už v polovině června v Německu, druhý tým pocestuje na první červencové dny do Moskvy. Na MS bude startovat sedm evropských družstev.

Reklama