Hlavní obsah

V boji o postup na ME zdolali házenkáři Portugalsko o gól

Čeští házenkáři zvítězili v brněnském utkání play-off o postup na mistrovství Evropy nad Portugalskem 28:27, třebaže v průběhu druhého poločasu vedli už o osm branek. Odvetu týmy sehrají za týden v Entroncamentu, šampionát se uskuteční na začátku příštího roku ve Švýcarsku.

Článek

Ve stejné hale a proti stejnému soupeři český celek loni vybojoval postup na mistrovství světa. To připomněly i chvíle před úvodním hvizdem, kdy David Juříček převzal pohár pro nejlepšího pivota lednového turnaje v Tunisku.

Branky Nocara, Hrubého a Jíchy, ale i skvělé zásahy brankáře Galii znamenaly bleskové české vedení 3:0. Červené peklo v hledišti, kde téměř každý z diváků seděl v replice reprezentačního dresu, hnalo domácí do ofenzivy. Ta však vycházela z výborné vysunuté obrany a mužstvo nezastavila ani neproměněná sedmička Filipa, který před rokem nastřílel Portugalcům 17 branek.

Ze střední vzdálenosti mířil přesně Jícha, nová posila německého Lemga, důležité góly přidali Hrubý s Nocarem. Ten byl však ve dvacáté minutě podruhé vyloučen a od té chvíle nad ním visel stín třetího trestu, který by zároveň znamenal předčasný odchod do kabin.

Domácí výborně střežili nejlepšího soupeřova kanonýra Resendeho, který dal už 1304 reprezentačních gólů, a jeho spoluhráči jen těžko hledali prostor ke střelbě. V 18. minutě vedl celek trenéra Rastislava Trtíka 11:4, ale tři portugalské branky domácí nápor přibrzdily: Kovář vystřelil dvakrát ukvapeně a Jícha trefil břevno.

Prapor zvedl druhý nejlepší střelec bundesligy Filip, dvě branky přidal opět Jícha a úspěšný byl i střídající Řezníček. V týmu soupeře začal zlobit Costa, který třikrát přelstil Galiu, přesto domácí šli do kabin se slibným pětibrankovým náskokem.

I úvod druhého poločasu byl pro české hráče příznivý. Své vedení zvýšili v 39. minutě až na 22:14 a zdálo se, že míří za jasnou výhrou - stejně jako před rokem, kdy dokázali smazat sedmibrankové manko z prvního vzájemného zápasu. Poté však Češi při vlastní přesilovce dvakrát inkasovali a zápas se zcela zlomil.

Šest branek Portugalců za sebou střetnutí náhle zdramatizovalo, když hlavně Adorinho zakončoval rychlé brejky. Hra domácího celku se rázem obrátila o 180 stupňů. Hosté se začali prosazovat v útoku, dokázali eliminovat snahu o českou kombinaci i střelbu a navíc se rozchytal gólman Fernandes, který zlikvidoval čtyři sedmimetrové hody.

Devět minut před koncem bylo vyrovnáno a čeští hráči se utápěli v beznaději. Alespoň na chvíli je zvedl třemi góly Vítek, a když další branky přidali i Nocar a Filip, vedli domácí 28:24. V hektickém závěru však Portugalci vycítili šanci a opět snížili na nejtěsnější rozdíl.

Trtík po nevydařeném duelu neskrýval zklamání. "Nedokázali jsme zápas dohrát podle našich představ, posledních pětadvacet minut bylo z naší strany velmi špatných. Začátek byl dobrý, útočná taktika slavila úspěch a získaným náskokem jsme získali nad soupeřem i psychickou výhodu," řekl český kouč.

Uznal však, že s postupujícím časem se jeho svěřenci dostávali do šancí stále méně. "Ale kdybychom jich - včetně neproměněných sedmiček - proměnili padesát procent, tak by to bylo dobré. Před odvetou tak jsou naše šance minimální, ale o postup se popereme," dodal Trtík.

Švédský kouč Portugalců Mats Olsson naopak těsné skóre přivítal. "Nikdo nemůže být spokojen s porážkou, ale dnes, kdy jsme prohrávali už o osm branek, jsme uhráli velmi ucházející výsledek," zdůraznil Olsson. "Věděli jsme o síle českého celku, který ji potvrdil v prvním poločase. Ale po přestávce jsme domácí dokázali eliminovat a naše hra se podstatně zlepšila," řekl trenér hostů.

ČR - Portugalsko 28:27 (15:10)
Sestavy a branky:
ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 3/1, Hrubý 3, Vítek 4, Kubeš, Jícha 7/1, Filip 6, Kalous 1, Kust, Juříček 2/1, Kovář 1, Hynek, Řezníček 1.
Portugalsko: Figueira, Fernades - Galambas, Resende 4/1, Azeres 1, Andorinho 6, Bogas 4, Costa 6, Rodriguez, Tavares 2, Gomes 2, Gama 2, Silva, Carmo.
Rozhodčí: Arnaldsson, Vidarsson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 7/3 - 2/1. Vyloučení: 2:8. Diváci: 3000.

Reklama