Hlavní obsah

Ginobili přivedl San Antonio ke druhé výhře ve finále NBA

PRAHA

Basketbalisté San Antonia vyhráli i druhý zápas finálové série o titul šampiona NBA nad Detroitem. V neděli večer na domácí palubovce triumfovali Spurs jednoznačně v poměru 97:76, série bude pokračovat v úterý na půdě loňského mistra Detroitu. Vítězem soutěže se stane tým, který vyhraje čtyřikrát.

Článek

Nejlepším střelcem druhého finálového duelu byl znovu Argentinec v dresu domácích Emanuel Ginobili se 27 body. San Antoniu se hned na začátku podařila osmibodová šňůra, v celém zápase ani jednou neprohrávalo a v průběhu třetí čtvrtiny vedlo až o 23 bodů. Hráči Spurs dali v zápase jedenáct trojek, Detroit ani jednu.

První duel domácí vyhráli o 15 bodů, ve druhém byl rozdíl ještě vyšší. Podle hráčů předloňského krále NBA San Antonia ale průběh nebyl tak jednoznačný, jak napovídají výsledky. "Odehráli jsme dva výborné zápasy, ale nebyly vůbec jednoduché," namítl Ginobili, který má nakročeno k ceně pro nejužitečnějšího hráče finále.

Však si taky vyslechl volání 19 tisíc fanoušků v SBC Areně "M-V-P!" Ginobili proměnil čtyři z pěti trojek a fauly na sebe nekompromisně trestal: ze třinácti trestných hodů neproměnil jen dva. Myšlenky na individuální cenu však prý jeho mysl nezatěžují. "Je to sice příjemné, ale na to teď nikdo z nás nemyslí. Až budeme šampiony, tak možná, ale to zatím nejsme," upozornil.

Detroit spoléhá na domácí prostředí

Basketbalisté Detroitu spoléhají na to, že s pomocí svých fanoušků najdou ztracené sebevědomí. Musejí však najít odpověď, jak zejména Ginobiliho zastavit, aby už ve čtvrtek v jejich hale v Auburn Hills soupeř nespustil mistrovské oslavy. Druhým strůjcem obou úspěchů Spurs je Tim Duncan, ověnčený dvěma tituly pro nejužitečnějšího hráče ligy. V neděli přidal do hostujícího koše 18 bodů a k nim jedenáct doskoků.

Detroitský kouč Larry Brown dumal nad tím, proč San Antonio dominovalo oběma dosavadním finálovým zápasům. "Nebyli jsme tak agresivní jako oni, to bylo našim největším problémem. Nedokázali jsme je zastavit," řekl. Pistons po první čtvrtině prohrávali už o jedenáct bodů, v poločase 42:58. Hrozivou propast 23 bodů sedm minut před koncem stáhli na osm bodů (73:81), ale víc jim domácí nedovolili.

"Pokaždé, když jsme se snažili dotáhnout je, zasadili nám další ránu," povzdechl si Chauncey Billups, autor 13 bodů. O dva více dal náhradník Antonio McDyess, Richard Hamilton jich nasbíral 14.

San Antonio - Detroit 97:76 (30:19, 58:42, 79:63)
Nejvíce bodů: Ginobili 27 - McDyess 15
Nejvíce doskoků: Duncan 11 - Wallace 8
Nejvíce asistencí: Ginobili 7 - Wallace 4

Reklama

Související témata: