Hlavní obsah

Volejbalistky postoupily do třetí fáze kvalifikace na MS

ZÁHŘEB

Vítězstvím 3:0 nad Chorvatskem si české volejbalistky udržely šanci zahrát si příští rok na mistrovství světa v Japonsku. Ve své skupině v Záhřebu skončily na druhém místě za neporaženým Srbskem a Černou Hornou a spolu s ním postoupily do třetí fáze kvalifikace. Tu absolvují od 1. do 3. července v Moskvě a o dvě přímá účastnická místa na šampionátu se utkají s Ruskem, Bulharskem a Ázerbájdžánem.

Foto: internet

Ilustrační foto.

Článek

"Postoupili jsme mezi posledních dvanáct evropských týmů, které mají šanci bojovat o mistrovství světa. Tím jsme napravili loňské zaváhání, když jsme se nedostali na Evropu," řekl ČTK trenér Stanislav Mitáč. Z dvanáctky evropských celků se do Japonska probojuje sedm, třetí týmy ze tří skupin ve třetí fázi ještě budou hrát play off.

Zápas s domácím Chorvatskem české hráčky dobře rozjely, držely si až čtyřbodový náskok a zvládly těžkou koncovku. "Druhý set byl excelentní, bez chyb, naše hra měla hlavu a patu, což mě potěšilo," uvedl Mitáč s tím, že se dařila po rychlých přihrávkách hra středem sítě i zapojení Havlíčkové do útoku ze zadní zóny.

Třetí sada byla vyrovnanou partií, oba celky se střídaly ve vedení, ale do koncovky šly Chorvatky s vedením 24:22. Nakonec se Češkám podařilo odvrátit čtyři setboly a po hladké výhře nemusely čekat, jak dopadne večerní zápas. "Naše poslední body získaly postupně Těkněždjanová, Chalcarzová, Šenková, Kalčíková útokem, pak blokem a nakonec zablokovala Havlíčková," popsal trenér.

Členky Mitáčova výběru se v Záhřebu prosadily i v individuálních činnostech, teprve sedmnáctiletá Havlíčková vedla pořadí nejlepších hráček v útoku. "Pastulová zase byla nejlepší blokařkou, Tomanová nejlépe přihrávající hráčkou a Brejchová má ze všech středaček nejvíce zablokovaných míčů. To je milé," dodal trenér.

Česká republika - Chorvatsko 3:0 (24, 19, 26)
Rozhodčí: Čuk (SČH), Fatrdla (SR). Čas: 80 min. Diváci: 200.
Sestava ČR: Krupníková, Chalcarzová, Pastulová, Havlíčková, Šenková, Brejchová, libero Tomanová - Těknědžjanová, Michnová, Kučerová.
Konečná tabulka:
1. SČH3309:16
2. Česká rep.3216:35
3. Slovensko3124:74
4. Chorvatsko3031:93

Reklama