Hlavní obsah

Česko - Portugalsko 3:1Volejbalistům vyšla domácí rozlučka se Světovou ligou, zůstávají ve hře o postup

Opava

Domácí rozlučka se Světovou ligou českým volejbalistům vyšla, v Opavě porazili Portugalce 3:1 a díky třem bodům zůstali ve hře o postup. Zatímco v pátek první dva sety prohráli, než pak předvedli velký obrat, v sobotu vedli 2:0 a po krátkém polevení ve třetím dějství další dělbu bodů nedopustili. Poslední dvoukolo sehrají za týden proti Nizozemcům v Rotterdamu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Čeští volejbalisté (zleva) Jakub Veselý a Adam Bartoš blokují útok Marca Ferreiry z Portugalska v utkání Světové ligy v Opavě.

Článek

Češi v odvetě nastoupili s trojicí hráčů, která se v pátek zasloužila o obrat. Důvěru od začátku dostali smečař Bartoš, blokař Široký i univerzál Finger, jenž nahradil zraněného Kriška. Začátek byl ale tristní. Problémy s přihrávkou znamenaly ztrátu 1:8, ale budíček přišel včas a domácí tým stihl úvodní set i díky odvrácenému setbolu otočit.

"Měli jsme klasicky zaspaný začátek, vůbec jsme se nemohli dostat do zápasu. Ale tyhle stavy kluky nakopnou, nejsou to staří matadoři, kteří soustředěně odehrají celé zápasy. Potřebují nějaký takový impulz," řekl k úvodu utkání trenér Zdeněk Šmejkal.

Portugalce nečekaná koncovka vyvedla z koncentrace. Vrátili se k nejsilnější sestavě, ale Češi hráli s velkou chutí, výborně bránili, dovolovali si v útoku různé kombinace a deklasovali soupeře 25:14. Pak se však domácí tým zasekl a kouč Zdeněk Šmejkal začal střídat. Přišli Linz za Bartoše a na chvíli i Haník za Habra. Za ztrátu třetí sady však mohla hlavně špatná defenziva, která přitom až do té doby české volejbalisty zdobila.

Po návratu k základní sestavě se Češi vrátili do starých kolejí, drtili soupeře blokem i kvalitním servisem a od začátku čtvrtého dějství měli převahu. Bilanci s Jihoevropany ve Světové lize si vylepšili na 3:1 a za týden v Nizozemsku se poperou o postup do Final Four v Sydney. "Šance na postup je, ale budeme se držet koncepce, že by měli dostat šanci i jiní hráči," řekl Šmejkal, který letos v kvalifikaci o ME i Světové lize protočil 22 hráčů.

"Chtěli jsme se loučit s českým publikem dvěma výhrami, nespekulovali jsme za kolik bodů," uvedl Šmejkal. "Cíl byl obstát v konkurenci a nespadnout. A hra, kterou nároďák hraje, aby se líbila a bylo na klucích vidět, že hrajou srdcem. A když přijdou takové výsledky, je to bonus," dodal.

Světová liga volejbalistů - skupina E v Opavě:
Česko - Portugalsko 3:1 (24, 14, -17, 17)
Rozhodčí: Pjaseckij (Běl.), Pobornikov (Bulh.). Čas: 102 min. Diváci: 1900.
Sestava a body ČR: Habr 6, Michálek 13, Široký 10, Finger 16, A. Bartoš 10, Veselý 9, libero Kryštof - Linz 1, Haník. Trené: Šmejkal.
Nejvíce bodů Portugalska: A. Ferreira 20, Sequeira 13.
Korea - Nizozemsko 2:3 (29, -16, 23, -30, -14).
Tabulka:
1.Nizozemsko9331222:1616
2.Portugalsko10412320:2016
3.Česko10241322:2115
4.Korea9204315:2210

Reklama

Související témata: