Hlavní obsah

Lakers opět povede k úspěchům Phil Jackson

LOS ANGELES

Basketbalisté LA Lakers chtějí po letošním propadáku oprášit zvadlou slávu a lodivodem, jenž je má dovést zpět na vrchol, byl zvolen Phil Jackson. Vedení klubu se rozhodlo na staronovém kouči nešetřit a letos šedesátiletý zkušený matador bude vůbec nejlépe placeným trenérem v historii NBA. Podle zámořských médií si Jackson ročně přijde na sedm až deset miliónů dolarů.

Článek

Jackson, jenž vedl kalifornský klub v uplynulých pěti letech a třikrát s ním vyhrál titul, se po minulé sezóně rozhodl u Lakers skončit a mužstvo se po jeho odchodu rozpadlo. Jedna z největších opor Shaquille O'Neal požádal o výměnu, mimo jiné i kvůli neshodám s další hvězdou Kobem Bryantem, a odešel do Miami. Lakers se v oslabené sestavě trápili a poprvé od roku 1976 nepostoupili do play-off.

V úterý se však kouč s majitelem klubu Jerrym Bussem dohodl na návratu. "Myslel jsem, že se to nikdy nestane. Je to radost, být zase zpátky," řekl na úterní tiskové konferenci Jackson. Návrat na lavičku konzultoval i s lékaři. Před dvěma lety se totiž podrobil operaci srdce a nyní se proto podrobil sérii testů, aby si byl jistý, že mimořádnou zátěž zvládne.

Vysoké cíle si ale raději nedává. "Nebude to o desátém titulu. Je to o návratu a přebudování týmu," řekl s tím, že to pro něho bude velká výzva.

S Bryantem snad najdou společnou řeč

Pro Lakers byl Jackson první volbou, přestože ve své loňské knize nešetřil na adresu klubu kritikou a v růžových barvách nevykreslil ani hlavní hvězdu Bryanta. "Myslím, že to je otázka důvěry, toho, jak dokážeme obnovit důvěru, kterou jsme k sobě měli," řekl Jackson ke vztahu s Bryantem. "Popravdě řečeno mi ráno volal, aby mi k místu pogratuloval. Věřím, že je přesvědčen, že spolu můžeme pokračovat," dodal.

Klíčovou postavou jeho návratu do Lakers byla prý jeho přítelkyně Jeannie Bussová, dcera majitele. "Myslím, že Jeannie můj návrat prosazovala nejvíc. Viděla možnosti, jaké to nabízí," řekl kouč.

Jacksona před uplynulou sezónou na lavičce Lakers vystřídal Rudy Tomjanovich, jenž podepsal smlouvu na pět let. Už v únoru ale nečekaně rezignoval, údajně ze zdravotních důvodů. Pod vedením prozatímního trenéra Franka Hamblena, bývalého dlouholetého Jacksonova asistenta, se mužstvu nedařilo, z posledních 21 zápasů sezóny Lakers prohráli 19.

Jackson slavil jako trenér titul v NBA celkem devětkrát, před úspěšnými lety s Lakers (2000-2002) dokázal zámořskou ligu vyhrát v éře legendárního Michaela Jordana šestkrát s Chicagem Bulls. V historických tabulkách se tak dělí o první místo s bývalým koučem Bostonu Redem Auerbachem.

Reklama