Hlavní obsah

Česko – Itálie 61:57Postup mladých basketbalistek. Pobláznily Klatovy a otočily boj o čtvrtfinále s Italkami

Klatovy

Jsou to ještě mladá lvíčata, ale rvaly se o postup jako lvice. České basketbalistky doma na MS do 17 let nakonec otevřely čtvrtfinálovou bránu, i když se jim v klatovském utkání s Itálií dlouho nedařilo. Poslední čtvrtina ale byla jejich velkou jízdou. Vyhrály ji 16:4, celý zápas pak 61:57 a v báječné atmosféře slavily parádní obrat i historickou účast mezi osmi nejlepšími na šampionátu. Příštím soupeřem reprezentantek budou v pátek už v Plzni Australanky.

Foto: Sport.cz

Z utkání českých basketbalistek proti Itálii.

Článek

Do vedení se české hráčky dostaly až v poslední minutě, nakonec ale mohly vítězně křepčit. „Italky do toho sice šly od začátku uvolněně a po hlavě, ale i když jsme dlouho prohrávaly, pořád jsme věřily, že na ně máme. Do poslední čtvrtiny jsme i od diváků, kteří pro nás znamenali velké plus, byly správně nakopnuté. Zase jsme jim předvedly, že se umíme kousnout," říkala kapitánka Karolína Malečková. „Je mi skoro líto, že opouštíme Klatovy, které jsme dokázaly pobláznit a diváci tady pro nás byly šestým hráčem," přiznal po strhující bitvě trenér Richard Fousek.

Začátek byl pro domácí šokem, už po pěti minutách prohrávaly 4:15. Elitní střelkyně Reisingerová totiž byla s pořádnou dávkou tvrdosti pod košem Italkami zdvojována, nikomu se nedařila střelba zdálky a především obrana měla povážlivé trhliny.

S bouřlivou podporou téměř dvou tisíc diváků v zádech domácí hráčky sice ještě před první pauzou výrazně stáhly (16:20), jenže přišel další čtyřminutový úsek bez vstřeleného koše a znovu se rozdíl skóre dostal na dvoucifernou hodnotu.

Italky vnutily svůj styl hry

Špatným úvodem rozhozený český tým hrál jakoby ve vlnách a těžko nacházel herní pohodu. „Nechali jsme si vnutit od Italek styl hry, byl tam možná i náznak podcenění, nebo jistého nesoustředění," viděl trenér Fousek. Teprve dvě trojky Matuškové za sebou na konci druhé čtvrtiny trochu vrátily domácí do hry, předchozích sedm českých střel z perimetru si cestu do koše nenašlo.

Mladé české reprezentantky bojovaly, jenže nevycházelo jim skoro nic. Pivotku Reisingerovou agresivita soupeřek dostávala do úzkých. Když se pod košem začala prosazovat místo ní Šípová, povedlo se třináct minut před koncem snížit 42:44, jenže Italky ještě před začátkem poslední čtvrtiny odpověděly osmibodovou šňůrou.

Náročná šichta dotahování skóre mohla pro mladé Češky začít znovu. Šly za tím s velkým odhodláním a necelé tři minuty před koncem dokázaly vyrovnat na 57:57. „Tyto holky umějí s buldočí vůli otáčet skóre, ale dneska už to bylo na hraně. Řekli jsme si, že musíme vyhrát z obrany a poslední čtvrtina konečně byla ve správném rytmu," tvrdil Fousek.

Bylo zaděláno na pořádné drama. V obraně se mladé Češky rvaly jako skutečné lvice a po koši Malečkové dokonce poprvé v zápase vedly, jenže ještě zbývalo 46 vteřin. V závěru byl domácí tým v ohlušující atmosféře mentálně silnější, zastavil všechny italské útoky a trestné hody Šípové byly jen pečetí na výhru znamenající báječný postup.  „Loni jsme byly senzačně stříbrné na Evropě, tak by byl alibismus říkat, že jsme už teď spokojené. Ještě chceme na tomto šampionátu něco uhrát," usmívala se Malečková.

MS basketbalistek do 17 let v Klatovech – osmifinále
Česko – Itálie 61:57
Nejvíce bodů: J. Reisingerová 15, Matušková 13, Šoukalová 12, Šípová 11, Holešínská 4 – Santucciová 15, Ciavarellová 8, Gianollová 7, Porcuová a Policariová po 6, 1750 diváků, čtvrtiny 16:24, 17:15, 12:14, 16:4.
Další osmifinálová utkání:
Maďarsko–Egypt 100:47
Brazílie–Kanada 40:52
Francie–Slovensko 47:4
Japonsko–Čína 69:44
Austrálie–Mali 72:34.
V pátečním čtvrtfinále se v Plzni utkají:
Česko – Austrálie (v 18.00 h)
Španělsko – Francie
Maďarsko – Japonsko
Kanada – USA

Reklama

Související témata: