Hlavní obsah

San Antonio porazilo potřetí Detroit a má titul nadosah

DETROIT

Basketbalisté San Antonia se přiblížili triumfu v zámořské NBA. V pátém finálovém utkání profesionální soutěže vyhráli na palubovce Detroitu 96:95 po prodloužení a v sérii hrané na čtyři vítězná utkání se ujali vedení 3:2. K zisku trofeje jim stačí jedno vítězství ze dvou zbývajících zápasů v jejich domácím prostředí.

Článek

O prvním vítězství hostujícího týmu ve finálové sérii rozhodl Robert Horry, který necelých šest vteřin před koncem prodloužení proměnil trojkový pokus. Během zápasu se přitom čtyřiatřicetiletý basketbalista potýkal s bolestivým zraněním ramena a všech svých jednadvacet bodů nastřílel až v posledních 17 minutách základní hrací doby a v prodloužení.

V rozhodujícím okamžiku mu dal prostor ke střele Rasheed Wallace, který se rozhodl vypomoci s obranou proti dosavadnímu hrdinovi finále Manu Ginobilimu. "Špatný nápad. Moc špatný," konstatoval zámořský server yahoo.com v komentáři k utkání. "Akce byla připravená pro mne, ale jak jsem viděl zasahovat Rasheeda, nemohl jsem si nevybrat Roberta. Je to zabiják, v těchhle situacích uspěl už mnohokrát," popsal kritický moment Ginobili.

Horry vytrhl trn z paty i hvězdě hostujícího týmu Timu Duncanovi, který zažil kolaps v poslední čtvrtině, když neproměnil šest trestných hodů za sebou. "Prožil jsem si absolutní noční můru. On mě vytáhl z neskutečné propasti, do níž jsem sám zapadl," děkoval spoluhráči držitel dvou titulů pro nejužitečnějšího basketbalistu finále NBA. Také prodloužení zahájil dvěma nepřesnými pokusy z pole, přesto byl nejlepším střelcem svého týmu s 26 body, k tomu přidal 19 doskoků.

Dokonce čtyřiatřicet bodů dal na druhé straně Chauncey Billups, ale ani jeho výkon obhájcům titulu k vítězství nepomohl. Navíc sám nepřesným zakončením nabídl hostům oddechový čas, po kterém padla rozhodující trojka.

Ve zbývajícím čase po Horryho přesné střele ještě mohl skóre otočit Richard Hamilton, ale minul koš a Bruce Bowen obranným doskokem ukončil zápas. Detroit musí pro obhajobu titulu vyhrát oba zbývající zápasy v San Antoniu. Neuspěl tam ale od roku 1997 a Spurs jsou v této sezóně týmem s nejlepší bilancí v domácím prostředí.

Play-off NBA - finále
Detroit - San Antonio 95:96 pp (stav série 2:3)
Nejvíce bodů: Billups 34 - Duncan 26.
Nejvíc doskoků: Wallace 12 - Duncan 19.
Nejvíc asistencí: Billups 7 - Ginobili 9.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články