Hlavní obsah

ESPN: Nová kolektivní smlouva je v NBA na spadnutí

Zástupci basketbalové NBA a hráčské unie se přiblížili dohodě na nové kolektivní smlouvě a podle televizní stanice ESPN je velká naděje, že na výluku v této soutěži nedojde. Obě strany se údajně dohodli na hlavních sporných bodech, jako jsou zvýšení věkové hranice pro nováčky, snížení maximální délky kontraktů a zvýšení platového stropu. Kolektivní smlouva by měla platit šest let.

Článek

Podle mluvčího NBA Tima Franka se obě strany znovu sejdou v úterý v New Yorku. Jak daleko jednání pokročila, nechtěl Frank komentovat stejně jako mluvčí hráčské unie Dan Wasserman. Podle informací ESPN se ale na schůzce mají řešit už jen detaily a méně důležité body. Pokud se obě strany dohodnou, mohou hráči schválit novou kolektivní smlouvu už 28. června. Platnost té současné vyprší 1. července.

Majitelé klubů podle ESPN ustoupili v otázce minimálního věku basketbalistů na draftu, který by se měl zvýšit jen o rok na 19 let. Maximální délka víceletých smluv by se měla snížit o jeden rok - na šest let při podpisu nového kontraktu se stejným klubem a pět v případě přestupu do nového.

Omezen bude i růst platů. Basketbalisté si budou moci polepšit o deset procent při uzavření nové smlouvy se současným klubem a o osm procent při odchodu jinam. U nováčků budou první dva roky smlouvy garantované, na třetí a čtvrtý budou mít kluby opci. Platový strop by se měl zvýšit a v příští sezoně by se měla částka na mzdy basketbalistů pohybovat mezi 47 a 50 miliony dolarů na klub.

Reklama