Hlavní obsah

Házenkáři se na MS utkají i s finalisty poslední olympiády. Máme na postup, říká manažer Nocar

Čeští házenkáři se na mistrovství světa v příštím roce utkají s oběma finalisty posledních olympijských her Francií a Švédskem, Alžírskem, Egyptem a Spojenými arabskými emiráty. Rozhodl o tom dnešní los v dějišti šampionátu Kataru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Opora české reprezentace Filip Jícha.

Článek

Outsiderem skupiny jsou Spojené arabské emiráty, naopak jasným favoritem jsou vládci světové házené posledních let Francouzi, na které svěřenci nových českých trenérů Daniela Kubeše a Jana Filipa narazí i v kvalifikaci mistrovství Evropy v roce 2016.

Výběr galského kohouta po skvělých výkonech vyhrál v lednu evropský šampionát v Dánsku, opanoval minulé dvě olympiády a dva z posledních tří světových šampionátů.

Mimořádně těžkým soupeřem bude i Švédsko, které ve finále předloňských olympijských her v Londýně podlehlo Francii o jediný gól. Na minulém MS Švédové nestartovali, v roce 2011 ale obsadili čtvrtou příčku. Na letošním Euru skončili sedmí, český tým byl patnáctý. Nepříjemný bude i africký šampión Alžírsko.

Cílem českého celku je postup ze skupiny. "Mám radost, že je to skupina, ze které máme možnost postoupit. Favorit je jasný - Francie, outsider jsou Spojené arabské emiráty. O zbylá tři postupová místa se popereme my, Švédsko, Alžírsko a Egypt," řekl reprezentační manažer Karel Nocar, který se zúčastnil losování v Dauhá.

"Musíme do toho jít s veškerým respektem, pokorou a prací, abychom tyhle soupeře zvládli a dostali se dál. Myslím, že je to v silách našeho týmu, z toho pohledu spokojenost," dodal Nocar.

Trenér je rád, že se Češi vyhnou Němcům

Podobně vidí los i nový kouč Filip. "Jednoznačným favoritem skupiny jsou Francouzi, následováni Švédy. Africké celky pro nás budou nepříjemné. Musíme se na ně maximálně připravit, protože tyto zápasy budou s největší pravděpodobností rozhodovat o našem postupu ze skupiny," uvedl Filip.

"Bylo období, kdy jsme s Afričany měřili síly poměrně často, v posledních letech jsme ale příliš přímé konfrontace nezažili. O to důslednější musí být naše taktická příprava," dodal Filip, který je rád, že se český celek vyhnul Německu. To sice z baráže na MS nepostoupilo, ale nakonec se kontroverzně dostalo do posledního koše na úkor Austrálie.

Český výběr bude startovat na světovém šampionátu poprvé od roku 2007. Účast si vybojoval po famózním obratu v červnové baráži proti Srbsku, když v domácí odvetě dokázal smazat osmigólové manko z prvního utkání.

Šampionát se hraje v Kataru od 15. ledna do 1. února příštího roku. Ze čtyř šestičlenných skupin postoupí vždy první čtyři celky do osmifinále.

Podle Nocara bude šampionát v netradiční destinaci velkolepý. "Myslím, že nás tady čeká něco, co házená asi ještě nezažila. Katar chce tímhle katapultovat házenou do fotbalového světa. Co se týká zázemí, hotelů a dalších věcí jako fitness a wellness či stravování, vše bude na top úrovni. Jen jsem trochu zvědav, jak zvládnou organizaci," uvedl Nocar.

Složení základních skupin MS 2015:
Skupina A:
Španělsko
Slovinsko
Katar
Bělorusko
Brazílie
Chile
Skupina B:
Chorvatsko
Bosna a Hercegovina
Makedonie
Rakousko
Tunisko
Írán
Skupina C:
Francie
Švédsko
Alžírsko
ČR
Egypt
Spojené arabské emiráty
Skupina D:
Dánsko
Polsko
Rusko
Argentina
Bahrajn
Německo
Vejde se český tým mezi čtyři postupující ze skupiny do osmifinále?
Ano
91,2 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Reklama

Související témata: