Hlavní obsah

Házenkářky v první fázi kvalifikace MS čeká Litva a Ázerbájdžán

Vídeň
Aktualizováno

České házenkářky se v první fázi kvalifikace o postup na mistrovství světa v roce 2015 utkají s Litvou a Ázerbájdžánem. Do play off postoupí pouze vítěz skupiny. Rozhodl o tom úterní los ve Vídni.

Článek

K Češkám byl los příznivý, dostaly se do jedné ze dvou tříčlenných skupin a navíc se vyhnuly týmům z prvního losovacího koše, jak si přál trenér Jan Bašný.

"Z tohoto pohledu jsme pochopitelně maximálně spokojeni, ale postup do další fáze kvalifikace si musíme vybojovat na hřišti. Litevky v poslední sezóně nepředváděly špatné výkony, myslím si, že právě ony budou našimi největšími konkurentkami," řekl pro svazový web po losu Bašný.

S Litvou se české hráčky utkaly v první fázi světové kvalifikace už před čtyřmi lety a vyhrály přesvědčivě 37:21. Svou skupinu tehdy ovládly s plným bodovým ziskem, na šampionát ale přes play off nepostoupily.

To se jim povedlo až vloni, kdy v baráži přešly přes Island. Díky dobrým výsledkům předtím nemusely hrát první fázi kvalifikace a měly zajištěnou přímou účast v play off.

Tentokrát ale musejí opět startovat v úvodní části kvalifikace kvůli tomu, že v červnu o jediný gól nepostoupily na úkor Polska na evropský šampionát.

Zatím není jisté, zda se skupina bude hrát tradičním nebo turnajovým systémem, jasno by mělo být do dvou týdnů. První fáze kvalifikace se bude hrát na podzim, play off pak v červnu příštího roku. Šampionát hostí Dánsko.

Složení skupin:
Skupina 1: Slovinsko, Bělorusko, Švýcarsko, Řecko
Skupina 2: Turecko, Rakousko, Portugalsko, Izrael
Skupina 3: Makedonie, Island, Itálie
Skupina 4: Česká republika, Litva, Ázerbájdžán

Reklama