Hlavní obsah

Česko - Alžírsko 3:0Volejbalistky porazily v Grand Prix v Brně Alžírsko hladce 3:0

Brno

České volejbalistky porazily na úvod druhého turnaje Grand Prix v Brně rozdílem několika tříd Alžírsko 3:0 po setech 25:8, 25:7 a 25:17. Utkání trvalo jen 63 minut a výsledek výrazně přiblížil český tým postupu do závěrečného turnaje Final Four v polovině srpna v Bulharsku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kapitánka české reprezentace Helena Havelková (č. 16) a Nikol Šajdová blokují alžírský útok.

Článek

"Splnili jsme roli favorita. Mohu být spokojen s naším výkonem v úvodních dvou setech. Také proto, že jsem sáhl ke změnám v sestavě a dal příležitost i dalším hráčkám. V úvodní části třetího setu jsme zbytečně ztratili koncentraci, po několika chybách jsme vypadli z rytmu a nabídli soupeřkám srovnat krok. Závěr jsme opět zvládli, i když mám k našemu výkonu v této části zápasu připomínky," řekl kouč českých volejbalistek Carlo Parisi.

Alžířanky za celé utkání domácí hráčky v ničem neohrozily a výkonem s výjimkou poloviny třetího dějství zaostaly za očekáváním alespoň trochu vyrovnaného duelu. Hned první podání afrického týmu letělo jen pod síť a předznamenalo jasnou převahu domácí reprezentace.

I když italský trenér Češek Carlo Parisi sáhl oproti prvnímu turnaji v kazašském Almaty k několika změnám a dal příležitost hráčkám z lavičky, na jednoznačném vývoji se nic nezměnilo. Na nahrávce nastoupila od začátku Pavla Vincourová, na smeči se poprvé objevila Andrea Kossányiová.

Při podání Veroniky Trnkové získaly české hráčky postupně náskok 11:1. Volejbalistky Alžírska se nezmohly na kloudnější útok, jejich snaha končila pouze na volném přehození míče přes síť, obranu měl děravou.

V sobotu proti Mexiku

Stejný obraz nabídla i druhá sada. České volejbalistky si se slabými soupeřkami pohrávaly a nepolevily v koncentraci. Vývoj skóre byl opět jednoznačný, v zakončení se nejčastěji prosazovala Aneta Havlíčková, kterou doplňovaly hlavně Havelková s Kossányiovou. Alžířanky ve druhé sadě uhrály pouze sedm míčů.

V posledním setu dal kouč Parisi příležitost dalším hráčkám lavičky. Ztráta koncentrace se projevila na několika nevynucených chybách. Alžířanky do poloviny setu udržovaly vyrovnanou partii, v závěru ale opět odpadly a český tým došel velmi snadno ke čtvrtému vítězství v letošní Grand Prix.

V sobotu nastoupí v Brně Parisiho výběr od 16:00 proti Mexiku, nejtěžší soupeř Kazachstán přijde na řadu v neděli (od 17:30).

Druhý turnaj Grand Prix volejbalistek v Brně - skupina 3:
ČR - Alžírsko 3:0 (8, 7, 17)
Sestava a body ČR: Vincourová 1, Havlíčková 19, Kossányiová 11, Havelková 6, Trnková 3, Sajdová, libero Chlumská - Kvapilová 5, Rutarová 6, Vyklická 1, Vanžurová 1, Smutná, Dostálová 2. Trenér: Parisi.
Kazachstán - Mexiko 3:0 (18, 16, 19)

Reklama

Související témata: