Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 65:51Basketbalisté v generálce na kvalifikaci ME porazili Nizozemce

Nymburk

Čeští basketbalisté v posledním přípravném utkání před kvalifikačními boji o mistrovství Evropy porazili ve vypjatém zápase Nizozemsko 65:51. Ve druhém vzájemném duelu ve dvou dnech prakticky po celé utkání Češi mírně vedli, ale dokázali se soupeři odtrhnout na větší rozdíl až v závěru. Duel byl na přípravné utkání poměrně vyhrocený a neobešel se bez tvrdých střetů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český basketbalista Luboš Bartoň.

Článek

Domácím pomohl k dobrému vstupu do zápasu dvěma trojkami Bartoň a v úvodu se zdálo, že by výsledek mohl být jasnější než sobotní měření sil za zavřenými dveřmi (77:68). Pak ale Nizozemci vytáhli obranu po celém hřišti, začal se prosazovat rozehrávač De Jong a rozdíl po první čtvrtině byl pouze jednobodový, když se projevilo prostřídání sestavy a nižší souhra hráčů z lavičky.

V druhém období se čekalo na koš přes dvě minuty a stále víc přibývalo tvrdých soubojů a debat s rozhodčími. Vše vyvrcholilo v sedmé minutě druhé čtvrtiny potyčkou mezi domácím veteránem Bartoňem a De Jongem. Oba byli vyloučeni, načež hráči Nizozemska na protest odešli do šaten. Když se pak po téměř deseti minutách vrátili na hřiště, přivítal je pískot slušně zaplněné haly v Nymburce. Češi se nenechali rozhodit a hlavně díky Satoranskému s Audou vedli v poločase 36:30.

Druhý poločas pokračoval v podobném duchu, domácí se drželi v mírném náskoku, ale nedařilo se jim soupeře definitivně zlomit. I ve třetí čtvrtině pokračovaly tvrdé střety mezi hráči. Důkazem byl třeba nesportovní faul Kheraziho na domácího pivota Audu. Čechy táhl hlavně Satoranský, který nastřílel 20 bodů, ale dařilo se mu i připravovat šance pro spoluhráče.

Mladý rozehrávač Barcelony byl také u klíčového momentu v poslední čtvrtině. Spolu se Šiřinou zatlačili na rozehrávače Nizozemska a po následné ztrátě a koši se rozdíl ve skóre posunul poprvé přes deset bodů. Následně jakoby hostům začaly docházet síly a projevila se větší zkušenost i kvalita domácího celku. Češi se vítězstvím naladili na kvalifikační boje, do kterých vstoupí 10. srpna v Gruzii.

Nymburk - Přípravné utkání basketbalistů:
ČR - Nizozemsko 65:51 (20:19, 36:30, 48:39)
Nejvíce bodů: Satoranský 20, Auda a Bartoň po 9, Šiřina 8, Balvín a Pomikálek po 6 - De Jong 10, Koenis 9, Williams 8. Fauly: 20:27. Trestné hody: 27/21 - 21/10. Trojky: 6:3.

Reklama