Hlavní obsah

Bulharsko - ČR 3:0Bulharky ukončily vítěznou sérii volejbalistek v Grand Prix

Samokov
Aktualizováno

České volejbalistky i podruhé letos prohrály s Bulharskem a nevybojovaly si přímý postup do vyšší kategorie světové Grand Prix. Ve finále závěrečného turnaje třetí skupiny v Samokovu podlehly domácím Bulharkám 0:3 a stejně jako v lednové kvalifikaci mistrovství světa jim nesebraly ani set. Jejich vítězná série v GP skončila po sedmi zápasech.

Článek

Zatímco v sobotu český tým vydřel pětisetové vítězství nad Chorvatskem a zajistil si účast ve finále divize, poslední zápas v letošní GP mu vůbec nevyšel. Bulharky byly od prvních míčů lepší, skvělým servisem si získaly respekt a Češky bez kvalitní přihrávky dlouho nemohly hrát rovnocennou partii.

První sadu svěřenkyně italského kouče Carla Parisiho prohrály s 16 body, ve druhé jich uhrály jen třináct. Česká reprezentace nenašla jedinou zbraň, kterou by mohla precizní bulharské hře s vysokou a kvalitní obranou čelit.

Kouč Parisi se zlobil, když Trnková poslala servis do autu a blížil se rychlý konec zápasu, vzteky rozlomil své desky. I třetí set byl totiž jasnou záležitostí domácích Bulharek, devátý tým loňské GP vyhrál 25:17.

V konečném pořadí celé soutěže obsadily české volejbalistky 22. místo. Loni byly čtrnácté, to však světovou soutěž hrálo jen 20 týmů. Zda budou mít české hráčky ještě šanci postoupit o úroveň výš, není zatím jasné. Formát Grand Prix pro rok 2015 bude záležet na tom, kolik se přihlásí týmů. Letos jich bylo 28, v elitní skupině 12 a v dalších dvou po osmi.

Final Four Grand Prix volejbalistek skupiny 3 v Samokovu (Bulharsko):
Finále:
Bulharsko - ČR 3:0 (16, 13, 17)
Sestava a body ČR: Smutná 2, Vanžurová 2, Trnková 3, Havlíčková 13, Havelková 3, Sajdová 1, libero Chlumská - Vincourová, Kvapilová 1, Rutarová, Dostálová, Kossányiová.
O 3. místo:
Chorvatsko - Kazachstán 3:0 (20, 22, 17)

Reklama

Související témata: