Hlavní obsah

Maďarsko - Česko 83:68Basketbalisté se málem potopili. Po prohře v Szolnoku jim postup na ME zachránil až nezdar Rumunů

Szolnok
Aktualizováno

Čeští basketbalisté postoupí na mistrovství Evropy 2015, i když poslední utkání kvalifikační skupiny prohráli v Maďarsku vysoko 68:83. Neuhájili tím prvenství v tabulce a už to skoro vypadalo, že pohřbili i šance, ale zachránila je až domácí porážku Rumunů, kteří se tak v pořadí týmů z druhých míst řadí až za Česko.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Uprostřed Pavel Pumprla proti dvojici maďarských basketbalistů.

Článek

Maďary od úvodního rozskoku hnalo na zteč vyprodané hlediště v Szolnoku. Hrálo se v pekelné atmosféře, kde ani při oddechových časech takřka nebylo slyšet pokyny trenéra. Český tým se snažil držet krok s energií nabitým soupeřem, jenže proti agresivní obraně domácích měl trochu problém se střelbou. Když v poslední vteřině prvního dějství nikdo z reprezentantů nezabránil třetí maďarské trefě zdálky, prohrávali už 13:20.

Zlepšení hry pod košem přišlo se střídajícím pivotem Houškou, nicméně české manko ve skóre zůstávalo hlavně pro potíže na obranném doskoku. Domácí měli jasně navrch i trojkami. Proměnili jich celkem deset, naopak na české straně šestnáct pokusů z perimetru za sebou nespadlo do koše.

Maďaři museli zvítězit alespoň o sedmnáct bodů

Maďarsko potřebovalo zvítězit alespoň o sedmnáct bodů, aby se dostalo do hry o evropský šampionát. To se dlouho nezdálo reálné, jenže postupně se rozstřílel Vojvoda, český tým v pekelném prostředí dělal veliké chyby hlavně při bránění a šest minut před koncem vedli domácí už 68:56 a to nebylo pro národní tým vůbec dobré.

Přitom dva klíčoví muži soupeře Thomas a Vojvoda hráli už v té chvíli pod hrozbou vyfaulování, čeští basketbalisté je ale k osudové páté osobní chybě nepřinutili. Maďarsko mohlo svou výhrou škrtnout české postupové plány, které ničila i katastrofální osmiprocentní střelba reprezentantů z tříbodové vzdálenosti.

Česká hra se úplně rozspypala. Dvě minuty před koncem vedli domácí 76:63, po další trojce už byl rozdíl skóre šestnáct bodů, naštěstí na větší už se díky obětavosti reprezentantů nedostalo. Po konečné porážce o patnáct bodů přesto museli čeští hráči napjatě čekat, jak dopadnout zápasy v dalších skupinách. Porážka Rumunů se pro ně stala spásou.

"Nebyl to zrovna povedený zápas od nás, ale nejdůležitější je postup na šampionát a ten máme. Na konci utkání to byla zvláštní situace. Maďaři veděli, že vyhráli o málo a my se trochu báli, aby porážka nebyla moc vysoká. Pevně jsme ale doufali, že situace v ostatních skupinách nám nahrají a dokážeme tak postoupit i z druhého místa," líčil Tomáš Satoranský.

Kvalifikace basketbalistů o ME 2015 - skupina E:
Maďarsko - Česko 83:68
Nejvíc bodů: Vojvoda 20, Thomas 14, Keller 13, Tóth 11 - Houška a Satoranský po 18, Pumprla 9, Welsch a Balvín po 7, 4500 diváků, čtvrtiny 20:13, 12:18, 26:19, 25:18.
Gruzie - Portugalsko 71:59.
Konečná tabulka:
1.Gruzie642454:43010
2.ČR642446:40010
3.Maďarsko642402:37610
4.Portugalsko606353:4496
Při bodové shodě určila pořadí tato minitabulka skóre ze vzájemných utkání: Gruzie (+11), Česko (-4), Maďarsko (-7). Na ME 2015, jehož pořadatel bude určen teprve 8. září, postupují z kvalifikace vítězové sedmi skupin a šest nejlepších z druhých míst.

Reklama

Související témata: