Hlavní obsah

Česko - Kanada 55:52Basketbalistky porazily i Kanadu a vyhrály turnaj ve Varech

Karlovy Vary

České basketbalistky si před mistrovstvím světa zvedly sebevědomí triumfem na přípravném turnaji v Karlových Varech. Po výhrách nad Koreou a Srbskem ve čtvrtek porazily i Kanadu 55:52 zásluhou skvělé poslední čtvrtiny.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Česká reprezentantka Alena Hanušová (vlevo) a Lim Yung Hui z Kanady.

Článek

Kanadu se Češkám dlouho nedařilo porazit a vypadalo to, že s prázdnou odejdou i tentokrát. Nevyšel jim vstup do utkání a už v první čtvrtině nabraly až čtrnáctibodovou ztrátu. "Nezachytili jsme kanadský nástup a jejich nesmírně tvrdou hru v obraně. Měli jsme problémy dávat body. Naopak se nám nedařilo ubránit jejich klíčové hráčky a hru jedné na jednu, takže tam odskočily," popisoval asistent trenéra Ivan Beneš.

Až od druhé čtvrtiny české reprezentantky vyrovnaly hru, ale nedařilo se jim manko mazat. Trenér Lubor Blažek točil se sestavou, až našel tu optimální a v poslední čtvrtině Češky dominovaly.

Nejen že přitvrdily v obraně a nenechávaly soupeřkám tolik prostoru, ale především se začaly prosazovat v ofenzivě. Svými nájezdy obranu soupeřek narušovala Alena Hanušová, po ziscích se dařily rychlé protiútoky. České basketbalistky dostala poprvé do vedení kapitánka Eva Vítečková 32 sekund před koncem.

Kanaďanky pak měly ještě dvě šance zvrátit skóre na svou stranu, ale nevyužily je a Vítečková rozhodla z trestných hodů. Potvrdila tak, že byla nejlepší českou hráčkou na turnaji.

"Ve druhém poločase jsme do toho dali všechno a šli jsme nahoru. Odměna byla, že jsme ten zápas otočili. Všichni viděli, že jsme si to vítězství užili," dodal Beneš.

"Jsou tam dva plusy. Že to tým nezabalil, když to bylo o 18 bodů. Nechtěli jsme v žádném případě prohrát. Holky to prostě nevzdaly. Druhým pozitivem je, že my jsme s Kanadou v přípravných zápasech ještě nevyhráli. Je velká pravděpodobnost, že bychom se s nimi mohli dostat do kříže na mistrovství světa. Tam by mohl nastat blok, kdybychom dnes prohráli," hodnotil Beneš.

Druhé místo na turnaji obsadily Kanaďanky, třetí byly Korejky a čtvrté Srbsko.

Přípravné utkání basketbalistek před MS v Karlových Varech:
Česko - Kanada 55:52 (11:25, 21:35, 32:46)
Nejvíce bodů: Vítečková 15, Hanušová 13, Veselá 8, Elhotová 6 - Tathamová 12, Ayimová 10. Fauly: 12:20. Trestné hody: 18/14 - 14/10. Trojky: 1:2.
Srbsko - Korea 82:78.

Reklama

Související témata: