Hlavní obsah

Basketbalista Peterka odešel do Milána, zahraje si Euroligu

Pardubice

Basketbalista Martin Peterka se po odchodu z Pardubic domluvil na angažmá v italském velkoklubu EA7 Emporio Armani Milán, se kterým si zahraje i Evropskou ligu. Mládežnický reprezentant, který byl i v širším výběru A týmu pro kvalifikaci o mistrovství Evropy, je po Tomáši Satoranském a Janu Veselém třetím Čechem, který se představí v novém ročníku prestižní soutěži. Všichni tři navíc budou v jedné skupině.

Článek

"Pokud bych se dostal v Eurolize na hřiště a zahrál si proti Barceloně s Tomášem nebo Fenerbahce s Honzou, bylo by to přímo skvělé," řekl Peterka.

Jeden z největších českých talentů posledních let nastupoval v NBL za Pardubice od šestnácti let. V minulém ročníku měl průměr 20 odehraných minut, 9,1 bodu a pět doskoků na zápas. Ač podkošový hráč, je devatenáctiletý Peterka také velmi dobrým střelcem z dálky, při trojkových pokusech má úspěšnost 41 procent.

Čeká ho boj o sestavu

Na loňském mistrovství světa hráčů do 19 let byl nejlepším českým hráčem s průměry 17,8 bodu a 11,5 doskoku na zápas. Mezi hvězdy turnaje patřil i na mistrovství světa hráčů do 17 let v roce 2012. V létě dokonce zvažoval účast na draftu do NBA, nakonec se však nepřihlásil a dal přednost evropskému angažmá.

Nakonec si vybral italského šampiona Milán, kde bude muset bojovat o místo například s litevskou hvězdou Linasem Kleizou. "Trenér Luca Banchi mi říkal, že teď mám jedinečnou příležitost soutěžit s hráči, jakými jsou Kleiza a (Nicoló) Melli, kterou musím stoprocentně využít na každém tréninku," řekl Peterka.

Milán je nejúspěšnějším italským celkem v historii, v posledních letech však dlouho čekal na titul, který přišel až v minulé sezoně po 18 letech. Mezi klíčové hráče patří kromě Kleizy také bývalý hráč NBA MarShon Brooks či italský reprezentant amerického původu Daniel Hackett.

Reklama

Související témata: