Hlavní obsah

Česko - Japonsko 67:51Basketbalistky v přípravě přehrály soupeřky pro MS

České basketbalistky v přípravě na mistrovství světa zůstávají nadále neporaženy. Na turnaji v Ankaře zdolaly 67:51 Japonsko, které bude jedním ze tří soupeřů v základní skupině MS. Připsaly si tak už sedmou výhru v řadě, když prohrály pouze neoficiální modelované zápasy na červnovém soustředění právě v Japonsku. V jediném naplno hraném utkání tam ale vyhrály 59:51. Před vzájemným soubojem na šampionátu tak dnes získaly výrazné sebevědomí.

Foto: Sport.cz

Z utkání českých basketbalistek proti Itálii.

Článek

Češky rychle prohrávaly 2:9, ale pak na vydařenou pasáž z pondělního duelu s Běloruskem navázala Kateřina Elhotová a pěti body v řadě nastartovala šňůru 11:0, která znamenala obrat ve skóre.

Rozhodující však byla druhá čtvrtina, která začala českou šňůrou 10:0. Rázem z toho byl dvouciferný náskok, který do poločasu narostl na 19 bodů. Japonky ničila zejména Alena Hanušová, která dala v druhé čtvrtině 14 bodů včetně tří trojek. Na konci utkání měla 21 bodů, což je její nejlepší výkon v reprezentaci.

"Klíčová byla ale naše obrana, kde jsme dokázaly eliminovat jejich hru jedna na jednu a dvojičky po cloně. Dokázaly jsme na ně hrát rychlé protiútoky, díky nimž pro nás bylo snazší skórovat. Vycházela nám i střelba. Tím jsme se chytly a pak už jsme hrály v klidu," zhodnotila utkání Hanušová.

Po změně stran se Japonky pokusily ještě zápas zdramatizovat, ale české reprezentantky to nedovolily zejména velmi dobrou obranou. Naopak soupeřky deptaly rychlými protiútoky, do kterých se zapojoval celý tým včetně pivotek a skóre narostlo až na rozdíl 25 bodů. Japonky snížily až v závěru, kdy trenér Lubor Blažek dal prostor hráčkám bojujícím o udržení se v konečně nominaci pro šampionát.

"Začali jsme velice dobře a až překvapivě lehce jsme do poločasu získali skoro dvacetibodový náskok. Báli jsme se jejich tvrdé hry. Dobrou kombinační hrou jsme ale získávali pěkné střelecké pozice. V prvním poločase to byl skutečně střelecký koncert," chválil asistent trenéra Ivan Beneš.

"Ve druhém poločase jsme se nechali zase trochu ukolébat vyšším rozdílem a Japonky zvedly hlavu, ale pak jsme zase začali hrát tu naši aktivní hru v obraně i útoku. Zápas se pak už jen dohrával," dodal.

Kromě Hanušové k výhře výrazně přispěla Elhotová, která zaznamenala 13 bodů a pět asistencí. Deset bodů a sedm doskoků přidala pivotka Petra Kulichová.

Češky si na turnaji v Ankaře, kde se rovněž koná letošní světový šampionát, ještě zahrají s domácím Tureckem o celkový triumf. Předtím vyhrály i domácí turnaj v Karlových Varech za účasti Srbska, Kanady a Koreje a dva přípravné zápasy s Mosambikem.

Přípravný turnaj basketbalistek před MS v Ankaře:
ČR - Japonsko 67:51 (23:19, 47:28, 58:35)
Nejvíce bodů: Hanušová 21, Elhotová 13, Kulichová 10, Burgrová a Hejdová po 6 - Asaková 12, Tokašikiová a Mijamotová po 9. Fauly: 13:8. Trestné hody: 4/4 - 9/6. Trojky: 5:1.
Turecko - Bělorusko 57:40

Reklama

Související témata: