Hlavní obsah

Mistrovství Evropy basketbalistů bude ve čtyřech zemích, finále ve Francii

Madrid

Mistrovství Evropy basketbalistů se v příštím roce uskuteční v Německu, Chorvatsku, Lotyšsku a Francii, která bude i dějištěm finálového utkání. Šampionát, na který se probojovali i čeští reprezentanti, měla původně hostit Ukrajina. Kvůli bezpečnostní situaci v zemi jí ale mezinárodní federace FIBA turnaj v červnu odebrala a dnes v Madridu rozhodla o jeho nových pořadatelích.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

DeMarcus Cousins ze Spojených států amerických (uprostřed) bojuje s mexickou přesilou v osmifinále MS 2014.

Článek

"Je to krok do neznáma, od kterého si mnoho slibujeme. Čtyři různí pořadatelé základních skupin znamenají určité výhody, ale zároveň i výzvy. Budeme prvním sportem, který se o pořadatelství v tolika zemích pokusí a bude zajímavé přínos, klady i zápory po akci porovnat," uvedl místopředseda ČBF a člen výkonného výboru FIBA Europe Jiří Zídek.

O ME se ucházelo osm zemí, neuspěly Finsko, Izrael, Polsko a Turecko. Předběžný zájem o spolupořádání šampionátu měla i Česká republika, svaz chtěl hostit jednu ze skupin, ale výkonný výbor v červnu rozhodl, že kandidaturu nepodá.

Turnaj se bude hrát od 5. do 20. září, titul z loňského roku obhajují Francouzi. Zápasy v základních skupinách se uskuteční v Montpellieru, Záhřebu, Rize a Berlíně, turnaj pak vyvrcholí v Lille. ME bude zároveň součástí kvalifikace na olympijské hry v Riu de Janeiro.

"Finální vybraná čtveřice se s mojí volbou shoduje hodně. Pouze jeden z uchazečů, kterého jsem podpořil, nakonec pořadatelství nedostal," řekl Zídek. "Francie zůstala jako jediný uchazeč o finálovou část, když se kandidatury na tuto fázi vzdaly Chorvatsko a Turecko. Jiná volba tedy ani nebyla," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články