Hlavní obsah

USA - Litva 96:68Američtí basketbalisté smetli Litvu a na MS si zahrají o zlato

Žádné překvapení na svůj účet nedopustili favorizovaní basketbalisté USA a po jednoznačné výhře 96:68 nad Litvou si jako první zajistili účast ve finále mistrovství světa. Na šampionátu ve Španělsku se podle očekávání opakovala historie z předchozího MS v Turecku; také tam Američané ve stejné fázi nepustili Litevce do boje o zlato, tehdy po těsnějším vítězství 89:74.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Basketbalista Litvy Ksistof Lavrinovic (vlevo) během utkání MS proti týmu USA.

Článek

O soupeřích obou mužstev ve víkendových bojích o medaile se rozhodne v pátečním duelu mezi Srbskem a Francií. O bronz se bude hrát v sobotu, o titul v neděli.

Litevští obhájci bronzu začali proti favoritovi nebojácně. Po dvou trojkách Kyrieho Irvinga a Klaye Thompsona sice od sedmé minuty už jen dotahovali soupeřův náskok, ten však do poločasové přestávky nepřesáhl deset bodů. Smrtící zbraní Američanů byly už v prvním poločase rychlé protiútoky a ve třetím hracím období jimi soupeře zcela připravili o naději.

Zatímco o hlavní pauze byl ve skóre osmibodový rozdíl (43:35), po necelých třech minutách druhé půle už to bylo po drtivém nástupu USA o dvacet (57:37) a ještě před koncem třetí čtvrtiny dokonce o třicet bodů (76:46). V poslední části Američané ubrali plyn a postup kontrolovali.

Nejlepším střelcem USA byl Irving s 18 body, po 16 přidali James Harden a Thompson. Na litevské straně dali po 15 bodech Mindaugas Kuzminskas a Jonas Valančiunas.

Semifinále mistrovství světa v basketbalu mužů ve Španělsku:
USA - Litva 96:68 (21:16, 43:35, 76:49)
Nejvíce bodů: Irving 18, Thompson a Harden po 16, Curry 13 - Kuzminskas a Valančiunas po 15, Juskevičius 12, Pocius 10.

Reklama

Související témata: