Hlavní obsah

Čeští házenkáři musejí v boji o MS 2007 hrát i předkvalifikaci

PRAHA

Složitá cesta čeká české házenkáře, pokud chtějí postoupit na světový šampionát v Německu v roce 2007. Po červnovém neúspěchu v play off o postup na mistrovství Evropy s Portugalskem totiž bude muset český tým o účast na vrcholném turnaji bojovat nejprve v předkvalifikaci. A v ní z pěti čtyřčlenných skupin postoupí jen vítězové. V případě úspěchu nastoupí házenkáři v play off proti nasazenému soupeři.

Článek

Na MS již mají jistou účast pořadatelské Německo a obhájci titulu ze Španělska. Z evropského šampionátu v příštím roce se na něj přímo kvalifikují tři týmy. O osm zbývajících míst vyhrazených pro evropské celky bude usilovat dalších více než třicet protivníků.

Přímo do play off, které je na programu v červnu příštího roku, byli nasazeni účastníci ME 2006: pořadatelské Švýcarsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Maďarsko, Island, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rusko, Srbsko a Černá Hora, Slovinsko, Slovensko a Ukrajina. Dalších dvacet družstev včetně ČR čeká v lednu předkvalifikační zápolení. Jejich losování se uskuteční 26. srpna ve Vídni v rámci mistrovství Evropy házenkářek do sedmnácti let. V osudí budou třeba i Švédové, suveréni světové házené devadesátých let, nebo Řekové - šestí na posledním MS.

Dále může české házenkáře potkat Rakousko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Bulharsko, Kypr, Estonsko, Finsko, Izrael, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Makedonie, Nizozemsko, Rumunsko či Turecko.

Český tým se v minulých letech předkvalifikacím dokázal vyhnout a o postup na velké akce se bil až v dvouzápasovém play off. Neúspěchem proti Portugalsku však o tuto výhodu přišel. Probojovat se na MS v Německu bude úkolem pro nového reprezentačního trenéra, protože dosavadní kouč Rastislav Trtík se funkce vzdal. Jeho nástupce bude v srpnu vybrán na základě výsledků výběrového řízení, které právě probíhá.

Reklama