Hlavní obsah

Jícha se musel podrobit operaci nohy, doktoři odhadují léčení na šest týdnů

Praha

Nejlepší český házenkář Filip Jícha se v pátek podrobil operaci hlezenního kloubu levé nohy. Zákrok proběhl na klinice v německém Kielu, kde Jícha hraje, a dobu léčení doktoři odhadují na šest týdnů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český házenkář Filip Jícha.

Článek
Fotogalerie

Kapitán české reprezentace tak bude chybět koncem října při dvou úvodních zápasech kvalifikace ME 2016 ve Francii a doma s Makedonií, ale pro lednové MS v Kataru by měl být fit. „Přeji si, abych mohl konečně hrát bez bolesti. Fakt už to dál nešlo. Proto ten zákrok," říká Jícha.

Dvaatřicetiletý kapitán národního týmu i THW Kiel se od jara letošního roku potýkal s problémy v levém kotníku. „Při operaci jsme mu z okolí kotníku odstranili dvě tělíska," říká klubový lékař Detlev Brandecker a vysvětluje důvody zákroku: „Poslední dobou zašel za hranici zátěže. Doufali jsme, že se noha přes letní přestávku zlepší, ale to se nestalo a tak byla operace nevyhnutelná. Pokud se nezkomplikuje léčení, mohl by někdy v listopadu zase začít hrát."

Pro reprezentaci bude Jíchova absence při vstupu do bojů o mistrovství Evropy citelnou ztrátou.„Projeví se nejen v herní kvalitě, ale i v osobnostní úrovni," míní trenér Daniel Kubeš a dodává: „Musíme se pokusit jako tým zvládnout ta dvě důležitá utkání co nejlépe i bez Filipa a snad se ukáže, že síla české reprezentace nestojí jen na jednom hráči."

Komplikace při Jíchově neúčasti nastávají nejen na levé spojce, kde se místo něj mohou objevit mladíci Škvařil a Kasal. Jícha totiž alternuje i na střední spojce, kterou převezme zřejmě Babák. Hvězda Kielu je navíc využitelná i jako pivot, kde tak zůstanou ve hře Šindelář a Petrovský. „Musíme najít zdroje, jak Jíchovu roli zastoupit," smiřuje se s komplikací Kubeš.

Reklama

Související témata: