Hlavní obsah

Kotník Kulichové se lepší, ale o jejím nasazení na úvod MS proti Brazilkám rozhodne až lékař

Ankara

Úvodním soupeřem českých basketbalistek na mistrovství světa v turecké Ankaře budou v sobotu od 20:15 Brazilky, jejichž největší síla je pod košem. O to důležitější se zdá být průběh od úterního večera probíhajícího léčení kotníku 198 cm měřící Petry Kulichové, jejíž přítomnost na hřišti by pomohla zejména při bránění vysokých pivotek se zkušenostmi z WNBA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Petra Kulichová (vpravo) a Sue Birdová z USA během přípravného utkání v Praze.

Článek

Zranění si Kulichová přivodila šest minut před koncem při generálce proti USA. „Moje první myšlenky byly ty nejčernější. Myslela jsem, že kvůli špatnému došlápnutí mám po mistrovství světa. Nakonec se i na doporučení lékaře rozhodlo, že poletím, ale zatím sama moc nevím, na čem jsem. Pozitivní posun tam je, ale ještě jde o to, aby trošku ustoupil otok a zlepšila se pohyblivost," svěřila se česká hráčka Radiožurnálu.

„V první chvíli nás to všechny hodně vystrašilo. Naštěstí šlo jen o podvrtnutí a několik dní klidu její noze určitě prospělo, ale nevím, jestli je správné hned riskovat možnost obnovení zranění," opatrně zvažuje nasazení Kulichové trenér Lubor Blažek. „S ní by nám bylo pod košem ale rozhodně lehčeji," uvědomuje si.

Hlavní slovo bude mít doktor. „Je tam výron s malým poškozením kloubního pouzdra. S adekvátní léčbou je velká šance, že by se během několika dní vrátila do plné zátěže," říká lékař české reprezentace Vojtěch Havlas s tím, že během víkendu dá na subjektivní pocit hráčky. „Když to bude tým potřebovat, půjdu hrát," naznačuje hráčka variantu zapojení v případě krize.

Blažek si všiml, že vstupy do turnajů Brazilkám vychází. „Je to jejich specifikum, po skvělé premiéře pak jdou výkonem dolů. Když jim ale zápas sedne, dokáží porazit kohokoli," krčí rameny s vědomím, že už v přípravě byly Brazilky dost nevyzpytatelné. „Prohrály o čtyřicet s Francií, ale pak získaly skalp Kanady i Austrálie."

Po Brazilkách přijdou na řadu v neděli Japonky a víkendové vystoupení české reprezentace na MS výrazně naznačí její ambice. „Když holky v sobotu zvládnou těžký začátek, tak věřím, že se dostaví uvolnění, klid i herní zlepšení. Dobré vykročení do turnaje se ale letos zdá důležitější, než kdy jindy," uvědomuje si kouč Blažek, že skupinu zakončí přetěžkým duelem s evropskými šampiónkami Španělkami.

Proto se reprezentantky soustředí hlavně na úvodní dva zápasy. „Nutně potřebujeme uspět, aby nenastaly hned na úvod komplikace s postupem," tvrdí kapitánka Eva Vítečková.

Reklama