Hlavní obsah

Nymburk v Eurocupu čeká Sevilla, Řím, Nancy či Charleroi

Barcelona

Basketbalisté Nymburku se v základní skupině Evropského poháru utkají s Virtusem Řím, Charleroi, Nancy, Oldenburgem a Sevillou, za kterou nastupuje český reprezentant Ondřej Balvín. Rozhodl o tom dnešní los v Barceloně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Basketbalista Nymburka Radoslav Rančík (uprostřed).

Článek

"Z naší konference je to asi nejsilnější skupina. Důležité je, že bude pro fanoušky velmi atraktivní. Jako každým rokem jsme nečekali jednoduchý los, zvlášť letos, kdy se zúžil počet účastníků. Bylo dané předem, že všechny skupiny nabídnou velkou kvalitu soupeřů," uvedl v tiskové zprávě ředitel klubu Ondřej Šimeček.

Český mistr i letos usiloval o postup do prestižní Evropské ligy, ale v kvalifikaci prohrál hned první zápas a zamířil do barcelonského osudí Eurocupu, který 36 účastníků rozdělil do šesti skupin. Deset kol základní části se odehraje mezi 14. říjnem a 17. prosincem, hracím dnem bude většinou středa. Postup si vybojuje vždy nejlepší čtveřice.

Losovalo se podle geografických kritérií, Nymburk byl zařazen do západní poloviny k týmům z Německa, Itálie, Španělska, Francie a Belgie. "Z našeho pohledu bylo důležité, že se nám podařilo vyjednat zařazení do Západní konference. To našim fanouškům zaručuje skvělou podívanou a tím pádem budou moci v obou mezinárodních soutěžích (Eurocupu a VTB lize) zhlédnout průřez celým evropským basketbalem," dodal Šimeček.

Nymburk za soupeře dostal i Sevillu, což je bývalý klub reprezentanta Tomáše Satoranského, v týmu stále působí český pivot Balvín.

Nancy je semifinalista poslední sezóny francouzské ligy, v jehož kádru je například francouzský reprezentant Florent Piétrus. Také německý Oldenburg hrál v semifinále domácí ligy a mezi známější hráče patří americký rozehrávač Tywain McKee.

Dalším nymburským protivníkem je bývalý euroligový tým Virtus Řím, jehož výkonnost šla v posledních třech sezónách dolů, ale nyní se chce vrátit na vrchol v Itálii i na mezinárodní scéně. I dalšímu bývalému euroligovému celku Charleroi minulá sezóna nevyšla, vypadl už ve čtvrtfinále belgické ligy.

Nymburk došel v Eurocupu zatím nejdál do čtvrtfinále v letech 2010 a 2012, ale na Bilbao a Petrohrad nestačil. Vítěz Evropské ligy si zajistí účast v příštím ročníku Euroligy.

Los základních skupin Evropského poháru basketbalistů:
Skupina A: Bamberg, Zaragoza, Reggio Emilia, Štrasburk, Paříž Levallois, Bonn
Skupina B: Cantú, Gran Canaria Las Palmas, Ostende, Lyon, Dijon, Quakenbrück
Skupina C: Nymburk, Sevilla, Virtus Řím, Charleroi, Nancy, Oldenburg
Skupina D: Chimki Moskva, Besiktas Istanbul, Zenit Petrohrad, VEF Riga, Olimpija Lublaň, Szolnok
Skupina E: Lietuvos Rytas Vilnius, Banvit Bandirma, Volgograd, Partizan Bělehrad, Hapoel Jeruzalém, Ploješť
Skupina F: Kubaň Krasnodar, Karsiaka Izmir, Budučnost Podgorica, Ventspils, Zielona Gora, PAOK Soluň

Reklama

Související témata: