Hlavní obsah

Kačka a Káča. Hru českých basketbalistek řídí na MS nezkušené duo

Ankara

Křest ohněm. Pro obě české rozehrávačky je MS basketbalistek premiérové, mladší z nich, 24letá Kateřina Sedláková, dokonce letos debutuje v reprezentaci. Jen o tři měsíce starší Kateřina Bartoňová sice byla třikrát na ME, pokaždé tam ale kryla záda zkušenějším Horákové či Bortelové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Kateřina Bartoňová dribluje s míčem.

Článek

Při shodě křestních jmen obou rozehrávaček je Bartoňová pro všechny Káča, Sedláková zase Kačka. „Moje letošní role je odlišná od té, kterou jsem v týmu dosud měla. Snažím se moc si zodpovědnost nepřipouštět, ale je těžké ty dvě holky, které léta táhly nároďák, zastoupit," říká Bartoňová a doufá, že od předchůdkyň okoukala dost, aby obstála.

Rozehrávačka má dávat hře tvář a Bartoňové to zatím jde. „Sedí mi snaha o rychlý basket a v otázce komunikace s týmem mi pomohlo vytížení v Piešťanech," líčí Bartoňová, kterou zatím chválí trenér Lubor Blažek: „Jako správný dirigent udrží míč, nepouští se do experimentů a je jistá i v obranné fázi." Bartoňová na šampionátu strávila na hřišti v průměru 31 minut, ale je připravená se o post dělit s oporou brněnského Valosunu Sedlákovou, s níž se kdysi potkala v reprezentaci do 20 let.

„Káča má daleko víc zkušeností, takže mi dává rady a pomáhá," říká Sedláková, která by si před třemi měsíci vůbec netroufla pomyslet na MS. „Pro mě je to splněný krásný sen," přiznává hráčka, kterou tým rychle akceptoval. „V šatně je velká pohoda a jsme dobrá parta, to mi příchod do reprezentace usnadnilo," tvrdí Sedláková. „Získala si respekt, přitom nehraje na sebe a dokáže vytvořit dobré pozice ostatním," chválí také ji Blažek.

Přinese návštěva ankarské mešity basketbalistkám štěstí?

„Kačka má velkou kvalitu a i mně se hraje líp, když vím, že může za mě kdykoli přijít a bude se jí dařit," hodnotí Bartoňová, která během pondělního volna s pár spoluhráčkami navštívila i největší ankarskou mešitu Kocatepe a věřila, že to přinese štěstí stejně jako před dvěma roky během olympijské kvalifikace.

„Nejel celý tým, takové věci nenařizuju. Šlo jen o to na chvíli změnit prostředí. Ostatní holky zůstaly na hotelu a zašly za masérem," vysvětlil pro ČTK kouč, jenž dokonce usedl v mešitě do tureckého sedu a v klidu rozjímal.

Další těžkou prověrku zažijí obě rozehrávačky v úterý, kdy se české basketbalistky pokusí po osmi letech získat skalp Španělek. Zápas začne v 15:15 hodin a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

S úřadujícími mistryněmi Evropy hraje Česko o přímý postup do čtvrtfinále. Poražený o ně bude muset svést ve středu boj s třetím týmem skupiny B, kterým bude horší z dnešního střetnutí mezi Francií a Kanadou.

Porazí české basketbalistky na MS ve svém závěrečném utkání skupiny A tým Španělska?
Ano
51,2 %
Ne
48,8 %
Celkem hlasovalo 4724 čtenářů.

Reklama

Související témata: