Hlavní obsah

Česko - Kanada 71:91České basketbalistky na MS končí v slzách, proti Kanadě shořely v obraně

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nejslabší výkon v defenzívě na turnaji, po něm už jen balení kufrů a cesta domů. Čtvrtfinálová touha českých basketbalistek na mistrovství světa v Turecku zůstala nenaplněna, přes Kanadu mezi elitní osmičku neproklouzly. V každé čtvrtině inkasovaly přes dvacet bodů, vyhořely na doskoku a nakonec prohrály 71:91. Minule stříbrné Češky letos obsadí až 9. místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ani Jana Veselá český tým od vyřazení v osmifinále MS nezachránila.

Článek

Kanaďanky před poloprázdným hledištěm v Ankaře od začátku hodně zlobily účinnými nájezdy pod koš, které se nedařilo zastavit, protože při bránění chyběly větší agresivita na hráčku s míčem i výraznější výpomoc pivotek. Styl soupeřek se českým basketbalistkám povedlo jen částečně otupit zónou, obrana ale zůstávala propustná a návrat do ní byl pomalý.

Problém měly bohužel reprezentantky i v útoku. Obtížně se dostávaly do střeleckých pozic a výrazně zaostávaly při doskakování. Skóre 13:22 po první čtvrtině bylo dost znepokojivé. Trenér Blažek potom začal hodně točit sestavou, jenže se neobjevil nikdo, kdo by si při obranné činnosti poradil s tvrdostí Kanaďanek ve hře jedna na jednu, nebo v útoku bral zakončení na sebe.

Ztráta rychle narůstala

Kulichová, která se přece jen občas dokázala prosadit pod košem, rychle nasbírala tři fauly. V 18. minutě bylo české manko už dvouciferné (26:37) a fyzicky i psychicky měly v té chvíli navrch soupeřky. Kanada vyznávala jednoduchou hru, těžila ze své rychlosti a markantní rozdíl byl na doskoku. Zatímco soupeřky jich do poloviny utkání předvedly 22, národní tým pouhých deset.

Bez rapidního zlepšení tohoto ukazatele hry se na korekci skóre nedalo vůbec pomýšlet. Když navíc ve třetí čtvrtině přišel v podání českých žen téměř pětiminutový úsek bez koše ze hry, odhodlání národního týmu zanášel prach bezradnosti a herní rozpačitosti. Chyběly jiskra i lehkost. Když zbývalo z utkání jen dvanáct minut, byla situace za stavu 43:60 už skutečně kritická.

Až střelecké probuzení Vítečkové v poslední čtvrtině přineslo snížení českého manka. Sedm minut před koncem byl stav 59:69, jenže na nižší rozdíl se reprezentantky proti neumdlévajícím Kanaďankám už nedostaly a riskování v závěru se jim vůbec nevyplatilo.

Se silovým pojetím soupeřek si prostě neporadily, ten malér v obraně byl zřejmý. Kanada, která doskočila o osmnáct míčů víc, si v pátek zaslouženě zahraje v Istanbulu čtvrtfinále proti Austrálii. České hráčky budou tou dobou už sedět smutně doma, předčasný konec na turnaji svorně oplakaly.

MS v basketbalu žen - osmifinále:
Česko - Kanada 71: 91
Nejvíce bodů: Vítečková 17, Elhotová 13, Kulichová a Stejskalová po 12, Bartoňová 7 – Gaucherová 17, Fieldsová 15, K. Plouffeová 13, Nurseová 12, Thorburnová 9. Čtvrtiny 13:22, 19:22, 23:21,16:26. Rozhodčí: Bonnerová (USA), Zamojski (Pol.), Wang Ce-po (Čína). Fauly: 18:23. Trestné hody: 19/22 - 16/23. Doskoky: 23:41. Trojky: 3:4.
Francie - Brazílie 61:48 (26:15)
Čína - Bělorusko 72:67 (32:43)
Srbsko - Kuba 86:79 (42:39)
Čtvrtfinálové dvojice:
Austrálie - Kanada
Španělsko - Čína
USA - Francie
Turecko - Srbsko

Reklama

Související témata: