Hlavní obsah

Velké cíle Nymburku. V Eurocupu i VTB lize má tým proniknout až do play off

Praha

Bez čtyř zraněných opor Bartoně, Raivia, Stutze i Burnse neměli basketbalisté Nymburku v kvalifikaci o Euroligu moc nadějí, teď se jim ale marodi začínají v pravý čas uzdravovat. Vždyť už v pátek začne český mistr účinkování ve VTB lize a 15. října vstoupí zápasem v Nancy do Eurocupu. V obou soutěžích mají od majitelů klubu za cíl dostat se až do play off, tedy mezi osm nejlepších.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nymburský basketbalista Jiří Welsch (uprostřed) během zápasu s moskevským CSKA.

Článek

Zisk dvanáctého domácího titulu je brán tak trochu jako samozřejmost, ale při změně formátu VTB ligy, kde se po odstoupení litevských klubů sloučily dvě skupiny do jedné, musí Nymburk během šesti měsíců odehrát rekordní porci 68 utkání. „Nemyslel jsem si, že nás může potkat ještě náročnější sezóna než v posledních dvou letech, ale stane se," přiznává kapitán týmu Jiří Welsch.

„Cíle rozhodně nejsou nízké, ale už od poloviny srpna tvrdě pracujeme na tom, abychom je naplnili," dodává Welsch. V létě přišlo celkem pět nových tváří, z nich ale pouze Washington neměl zdravotní problémy. „Na papíře jsme silnější než loni, ještě to musíme dokázat při zápasech. Jak jsme nebyli kompletní, tak zatím nebyl čas, aby si hra mužstva správně sedla a ukázal se jeho veškerý potenciál," prohlásil litevský kouč Kestutis Kemzura.

Největší komplikací je podle něj právě velký počet marodů mezi novými hráči. „Burns se sádrou hned tak ani k dispozici nebude, Bartoň se svalovým zraněním potřebuje ještě dva až tři týdny. Raivio, jenž dlouho laboroval s ramenem a Stutz, který už vyléčil koleno, by měli už v pátek hrát první zápas VTB ligy," vypočítává trenér.

Rozpočet pro tuto sezónu přesáhne 100 miliónů korun. „Bylo nutné ho navýšit hlavně kvůli VTB lize, kde nás čeká minimálně o dvanáct zápasů víc. Narostly tím náklady na cestování, budou častější tripy a také jsme samozřejmě museli rozšířit hráčský kádr, protože z minulosti víme, že rytmus tří zápasů týdně nevydrží ani stroje," uvedl generální manažer Rudolf Šimeček.

Nymburk slaví letos 85 let existence basketbalu ve městě, vrcholem oslav má být 14. prosince utkání VTB ligy s CSKA Moskva, kterým začne oficiální provoz v rekonstruované hale na Letné. Novinkou jsou i tři barevné varianty dresů, k červené a bílé se přidala i černá sada a novým silným finančním partnerem klubu jsou Moravské naftové doly.

Reklama

Související témata: