Hlavní obsah

Welsch při rekordním zápřahu s Nymburkem ví, že musí šetřit tělo, které ho živí

Nymburk

Během šesti měsíců musí v nymburském dresu odehrát rekordní porci 68 utkání. „Nemyslel jsem si, že mě někdy potká ještě náročnější sezóna než minulá,“ říká kapitán mistrovského celku basketbalistů Jiří Welsch. A to si vedení klubu přeje dvanáctý český titul a v obou mezinárodních soutěžích účast v play off.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nymburský basketbalista Jiří Welsch (uprostřed) během zápasu s moskevským CSKA.

Článek

Co říkáte na takové cíle?

Rozhodně nejsou nízké, ale makáme, abychom je naplnili. V Eurocupu to však znamená vylézt ze dvou skupin a ve VTB lize, kde jsme za předchozí dva roky nikdy play off nehráli, se teď nově do něj dostane jen osm týmů, přitom změnou formátu soutěže přibylo dvanáct zápasů, takže vše bude o to těžší. Nemůžeme se tím ale nechat nějak svazovat.

Nevystrašila vás jména silných soupeřů v Eurocupu?

Pro obě mezinárodní soutěže platí, že síla všech týmů se teprve ukáže. Hlavně, že v poháru budeme lítat na druhou stranu a do úplně do jiných zemí než při VTB lize. Nikomu se nechce hrát dvě soutěže proti těm samým celkům, jako se nám to stalo třeba loni s Kazaní. I kvůli fanouškům je dobře, že v Eurocupu směřujeme na západ a přivedeme sem úplně jiné týmy.  Pro mě měl pak ten los osobní kouzlo i v tom, že jsme dostali Charleroi, kde jsem dlouho hrát a že potkáme Sevillu, kde hraje kolega z nároďáku Ondra Balvín a hlavně můj bývalý spoluhráč a dobrý kamarád z Malagy Berni Rodriguez.

Dokážete už teď odhadnout sílu Nymburka?

Pevně věřím, že mužstvo budeme mít silnější než před rokem, i když si všechno ještě musí sednout. Komplikací byla zranění čtyř nových hráčů. Bartoň, Burns, Stutz i Ravio přišli v létě, ale zatím se víc léčili než hráli, takže to bylo celé takové rozhárané a ještě chvíli potrvá než tým nabere svou definitivní tvář a než se v něm správně rozdělí role.

Jak těžké bude pro vás osobně zvládnout kolotoč všech těch utkání i častého cestování?

Pátečním prvním zápasem ve VTB lize do toho naskočíme a s černým humorem říkáme, že první volno přijde někdy o Vánocích. Za sebe říkám, že ve 34 letech zvládnout takový rytmus je fakt velmi náročné. Zejména kvůli tomu, jak málo času je na regeneraci.

Věnujete speciální péči svému tělu?

Snažím se už delší čas k němu chovat odpovědně a s respektem, protože mě vlastně živí. Těžko vymýšlet pro tělo něco speciálního, snad mu jen dopřát maximum volného času k odpočinku. Není ale prostor na nic jiného než basket a to mám ještě výhodu třeba v tom, že nemám rodinu. Upřímně nevím, jak to zvládají kluci, kteří mají doma děti.

Jak je mužstvo často pohromadě, nehrozí mu přece jen ponorková nemoc?

Zatím se nám to nestalo, je to asi tím, že máme celkem dobrou partu a zvlášť ta česká skupina je už přes dva roky pohromadě, rozumí si a dokáže si vyhovět, takže tam nenastává problém.

Reklama

Související témata: