Hlavní obsah

Tolik bodů můžeme dostat od USA, ne od Kanady, lituje Stejskalová

Ankara

Pýchou českých basketbalistek na mistrovství světa měla být zejména dobrá obrana. Jenže právě ta v klíčovém utkání o postup do čtvrtfinále selhala. Tým trenéra Lubora Blažka dostal od Kanaďanek 91 bodů a jasně prohrál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Leda tak Američanky si mohou dovolit dát nám 91 bodů, ale rozhodně ne Kanada," řekla po utkání Michaela Stejskalová, když se slzami v očích procházela mixzónou. "Přišlo mi, že jsme k tomu přistoupily docela vlažně. Jako kdyby se nemohlo nic stát. Nebyly jsme vůbec agresivní a nedokázaly jsme ubránit situaci jedna na jednu," mrzelo novou posilu IMOSu Brno.

Právě bránění Kanaďanek ve hře jedna na jednu byl pro Češky největší problém. "Přišlo mi, jako bychom byly pomalejší na nohách. Ony dvakrát bouchly míčem o zem a byly samy v koši. Navíc jsme si nedokázaly ani pomoct," litovala Stejskalová.

Právě Stejskalová byla jednou z mála, kdo se Kanaďankám ve hře jedna na jednu vyrovnal, a nájezdy v poslední čtvrtině se starala o českou ofenzivu společně s kapitánkou Evou Vítečkovou; za posledních deset minut dala 12 bodů. Dala tak vzpomenout na výkony z loňského mistrovství Evropy, kde byla nejlepší českou střelkyní. Tentokrát se však přes Vítečkovou a Janu Veselou do sestavy tak často nedostávala.

Trenér ji za výkon pochválil

"Měla jsem to oživit. Viděla jsem, že mají pět faulů, tak jsem se snažila hrát do koše. Pozice zvenku jsem neměla, tak jsem to zkoušela zevnitř," řekla Stejskalová.

Za výkon ji pochválil i trenér Lubor Blažek. "Škoda, že takhle nehrála v přípravě a celé mistrovství. Konečně řešila hru v útoku, zatímco v přípravě ten klid chyběl a dělala chyby," vysvětlil, proč Stejskalová neměla jeho důvěru.

Právě ona by měla v budoucnu být jednou z hráček, které převezmou štafetu po Vítečkové a dalších oporách. "Myslím, že tým se za poslední dva roky obměnil celkem dost. Je tady šest nových hráček a postupně dostáváme příležitosti. Třeba ta přestavba bude trvat delší dobu, než se to zapracuje, ale třeba nám to také půjde dobře a budeme mít v budoucnu ještě lepší výsledky, než tomu bylo letos," řekla Stejskalová.

Reklama

Související témata: