Hlavní obsah

Basketbalistky vyklidily pozice na výsluní. Hlavně kvůli špatným doskokům

Praha

Už před MS věděly, že myslet na obhajobu senzačního karlovarského stříbra je troufalost. Přece jen ale české basketbalistky nechtěly z Ankary letět předčasně s 9. místem. Za posledních třináct let chybějí teprve podruhé na velké akci mezi čtvrtfinalistkami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek udílí pokyny svým svěřenkyním.

Článek

„Teď se pár let po sobě dařilo dostat se mezi nejlepších osm a jednou to prostě nevyjde," uvažuje trenér Lubor Blažek a brání se mluvit vyloženě o zklamání. Po výhrách nad Brazílií a Japonskem ale přišlo i pro něj vystřízlivění. Úřadující evropské šampiónky Španělky byly nad síly českého výběru, ani s Kanadou nedokázal držet krok. „Splnilo se mi přání postoupit ze skupiny, pak ale přišly soupeřky, které se ukázaly být aktuálně někde jinde," říká kouč.

Týmu chyběl ryzí vůdce, který by ostatní vybláznil, takže v kritických chvílích působilo vše vlažně. Kapitánkou byla Eva Vítečková, ale být hecířem není v její povaze. Dokáže však pojmenovat kámen úrazu české hry, doskoky: „Soupeřky nás přeskákaly. Když těžko sbíráme míče pod oběma koši, komplikuje to útok i obranu." Na pivotkách Kulichové i Burgrové bylo přes veškerou obětavost znát, že hrály s poraněnými kotníky.

Příjemným překvapením byly mladé rozehrávačky

Národní tým byl z poloviny složený jinak než před čtyřmi lety, kdy přišel stříbrný vrchol jedné generace. „Ta obměna je výrazná a přestavba může trvat delší dobu, než se mladší holky zapracují. Už je na nich třeba začít víc stavět a tak mě těší, jak se ukázaly nezkušené rozehrávačky," chválí Blažek Bartoňovou i Sedlákovou. Jenže na křídlech i mezi pivotkami nenašel odvahu pustit do rotace víc hráček, takže na klíčové opory rychle sedala únava.

Absence v závěrečné části turnaje trenéra mrzí i z toho pohledu, že omlazený tým přišel o šanci hrát další tři těžké zápasy a nasbírat cenné zkušenosti. Když Češky naposledy nepostoupily do čtvrtfinále (ME 2009), padl trenér a nakonec u týmu zakotvil Blažek. Teď možná není volání po koučově rezignaci na místě...

ME 2015 bude i olympijskou kvalifikací a pro Blažka musí být výzvou zastavit odchod z výsluní. Přestože další z úspěšné generace v čele s Vítečkovou třeba začnou myslet na role maminek. „Spousta holek má budoucnost před sebou, nároďák potáhnou. Jsem na ně zvědavá a budu jim fandit," říká kapitánka. „Mám od Evži nějaké náznaky, ty ale neřeším. Když bude pokračovat, pořád má týmu co dát," soudí Blažek.

Reklama