Hlavní obsah

Ostuda a amatérismus, rozhořčil Koukala domácí šampionát. Organizátoři se brání

Praha

Těšil se, jak se předvede před domácím publikem v konfrontaci se špičkovými evropskými hráči, jenže místo toho zůstal v nejlepším českém badmintonistovi Petru Koukalovi pocit hořkosti. Štval ho vlastní konec ve druhém kole, ale ještě víc organizace celé akce. Tu dokonce označil za ukázku pořadatelského amatérismu a arogance k potřebám hráčů.

Foto: Sport.cz

Badmintonista Petr Koukal.

Článek

Turnaj RSL Czech International 2014, který byl mezinárodním mistrovstvím České republiky, skončil už téměř před dvěma týdny, ale Koukalovi způsob jeho organizace stále leží v žaludku. „Po letech, kdy byl náš domácí šampionát mezi hráči hodnocen jako jeden z nejlepších na celém okruhu, jsme si udělali velkou ostudu,“ tvrdí v prohlášení, které zveřejnil na svých internetových stránkách petrkoukal.com.

Vadila propagace i osvětlení

Co účastníkovi dvou olympiád a vlajkonošovi české výpravy z Londýna vadilo? Aspektů, které kritizuje, je spousta. Špatná propagace a související slabá divácká kulisa, nevyhovující osvětlení v hale, časový pořad turnaje i změna systému počítání, o níž se podle něj někteří hráči dozvídali až z výsledků kvalifikace. „Podmínky významu akce zdaleka neodpovídaly,“ má jasno.

Ředitele turnaje Miloslava Kašpárka slova české jedničky udivila. „Od Petra jsem určité rozhořčení zaznamenal, ale mně osobně nic nevytýkal. Co se týče pořadatelství, neslyšeli jsme žádné výtky a já byl spokojený,“ ujišťuje, byť některé Koukalovy připomínky přijímá.

Jen sto diváků na finále

Nalákat diváky na kvalitní badminton se nepovedlo, finálový den sledovala v hale pražské Sparty na Podvinném Mlýně podle pořadatelů zhruba stovka diváků, což Koukal označil za fiasko. „Zklamání to bylo, i když svou roli sehrálo i to, že už ve hře nebyli žádní čeští hráči. A že byla slabá propagace? Zdroje máme omezené. Snažili jsme se být vidět třeba v badmintonových hernách a to se nám dařilo,“ reaguje Kašpárek.

Ředitel turnaje rovněž uznává, že osvětlení v hale mělo k ideálu daleko. „Badminton je v tomhle extrémně náročný, hráči koukají nahoru, tam jsme museli světla odstínit. Druhý problém je, že na bílém pozadí se ztrácí míček. Ano, nebyli jsme s osvětlením spokojeni, ale třeba Joachim Persson, jenž skončil druhý, si světla pochvaloval,“ tvrdí Kašpárek.

Koukal měl jiné ohlasy. „Spousta zahraničních hráčů se mě v průběhu turnaje ptala, proč s organizací turnaje nepomáhá někdo, kdo už někdy hrál badminton,“ říká osmadvacetiletý hráč. Osvětlení v hale mělo podle něj hodnotu 130 luxů, doporučená úroveň je tisíc luxů.

„Nelichotivé fotky a videa z haly nyní kolují mezi hráči na sociálních sítích a dostávají se tak samozřejmě i k oficiálním představitelům jednotlivých badmintonových federací,“ štve Koukala.

Nabízí pomoc

Výtky ohledně časového pořadu, kdy hráči nastupovali i ke dvěma utkáním během 105 minut, ale Kašpárek odmítá. „Řadu věcí, které Petr zmiňuje, ani neumíme ovlivnit, to je otázka řízení turnaje ze strany Badminton Europe,“ popisuje.

Koukal nabízí pro příště organizátorům pomoc radou a předáním svých bohatých zkušeností. Pořadatelé se nebrání. „Já Petra trochu chápu, chtěl se v Praze předvést, ale měl ve druhém kole těžký los proti vicemistrovi Evropy. Jenže kritizuje se snadno… Rádi ho využijeme pro konzultaci při hledání vhodnější haly, ale těch možností na výběr není tolik,“ dodává Kašpárek.

Reklama