Hlavní obsah

USA - Čína 3:1Kiraly dovedl volejbalistky USA k prvnímu světovému zlatu

Milán
Aktualizováno

Americké volejbalistky jsou poprvé mistryněmi světa, ve finále šampionátu v Miláně porazily tým Číny 3:1. K historickému triumfu tým USA dovedl legendární hráč a nyní i kouč Karch Kiraly, jediný volejbalista, který dokázal vyhrát olympijské zlato v hale coby člen šestkové reprezentace i na písku.

Foto: Emilio Andreoli, ČTK/AP

Američanky se radují z premiérového triumfu na MS volejbalistek.

Článek

Američanky měly dosud na kontě z MS dvě stříbra a dva bronzy, ale když v sobotním semifinále suverénně vyhrály reprízu olympijského finále nad Brazílií, přiblížily se výrazně světovému zlatu. I ve finále proti Číně za ním zpočátku relativně snadno mířily, po výsledcích 27:25 a 25:20 vedly 2:0 na sety, ale Číňanky brzký konec odmítly.

Ve třetím setu na hráčky USA přišla v útoku krize, soupeřky odskočily na 17:10 a výrazný náskok udržely. Když předvedly podobnou šňůru ve čtvrté sadě z 15:19 až na 22:19, schylovalo se ve vyprodané milánské hale Mediolanum Forum k pátému dějství. Jenže zodpovědnost v koncovce na sebe vzala americká smečařka Kiberly Hillová a žádné drama nedopustila.

"Píšeme historii. Říkal jsem holkám, že je velký rozdíl mezi barvami medailí, mezi stříbrem a zlatem. A ony to dokázaly," radoval se kouč Kiraly, který sám slavil světové zlato v šestkovém volejbale v roce 1986 v Paříži. Dvakrát také vyhrál olympijský turnaj a v Atlantě prokázal své umění s míčem nad sítí i v beachvolejbalu.

Bronz patří Brazilkám, na domácí Italky zbylo čtvrté místo. Na stupních vítězů z MS jsou úřadující olympijské šampiónky z Jižní Ameriky potřetí za sebou, v letech 2006 a 2010 obsadily druhé místo.

Mistrovství světa volejbalistek v Miláně:
Finále:
USA - Čína 3:1 (25, 20, -16, 24)
Rozhodčí: Pasquali (It.), Rodriguezová (Šp.). Čas: 115 min. Diváci: 12 600.
Nejvíce bodů: Hillová 20, Dietzenová 15, Akinradewová 14 - Čeng Čchun-lej 20, Ču Tchin a Chuej Žuo-čchi po 15.
O 3. místo:
Brazílie - Itálie 3:2 (15, 13, -22, -22, 7)
Další pořadí:
5. Rusko a Dominikánská republika
7. Japonsko a Srbsko
9. Německo a Turecko
11. Belgie a Bulharsko
13. Chorvatsko a Nizozemsko
15. Kazachstán a Ázerbájdžán
17. Argentina, Kanada, Portoriko a Thajsko
21. Kuba, Kamerun, Mexiko a Tunisko
Nejužitečnější hráčka MS: Kimberly Hillová (USA).

Reklama

Související témata: