Hlavní obsah

Satoranský prožil vydařenou premiéru v EL, vyhrál i Veselý

Vydařenou premiéru v Evropské lize má za sebou basketbalový reprezentant Tomáš Satoranský, který pomohl Barceloně k výhře 78:63 na hřišti Milána pěti body a šesti asistencemi. Druhé výhry ve skupině C se dočkalo i Fenerbahce Istanbul s druhým Čechem v soutěži Janem Veselým. Ten přispěl osmi body a dvěma doskoky k vítězství 91:76 na hřišti Turů ze Zhořelce.

Foto: Sport.cz

Tomáš Satoranský na archivním snímku.

Článek

Veselý patřil na začátku k nejaktivnějším hráčům na hřišti a přispěl k úvodnímu náporu v podobě šňůry 15:1. Polský Zhořelec však při domácí premiéře v Eurolize nechtěl připustil ostudu a především zásluhou pivota Kuliga, který dal do poločasu 18 bodů, začal manko stahovat. A to v době, kdy Veselý odpočíval na lavičce.

Když se k tomu přidaly zbytečné chyby hostů, dostali se domácí definitivně zpět do hry. Fenerbahce sice nepředvádělo ideální výkon, přesto potvrzovalo roli favorita, uplatňovalo zkušenosti a díky velmi dobrým individuálním výkonům Preldžiče a Goudelocka nedovolilo Turům výraznější drama. Zatím tak naplňuje vysoké ambice a roli jednoho ze spolufavoritů soutěže.

"Naše ambice jsou vysoké a kromě tureckého titulu chceme dojít v Eurolize co nejdále," řekl dnes českým novinářům Veselý. "Zatím je vše super, ale stále si zvykáme jeden na druhého. Je tu skoro celý nový tým, takže se ještě sehráváme. Bude to lepší a lepší," věří.

Satoranský dosud v novém angažmá za Barcelonu odehrál jen přípravné zápasy a španělský Superpohár. Pak tři týdny odpočíval, protože měl srdeční arytmii. Dnes už naskočil do vůbec prvního euroligového angažmá a vedl si velmi dobře. Za prvních 8 minut na hřišti zaznamenal tři body a pět asistencí a navíc dobře bránil opory soupeře.

Ve zbytku zápasu už si na něj italský celek dával větší pozor a Satoranský už se tolik neprosazoval, i tak během svých premiérových 18 minut v Eurolize zanechal dobrý dojem.

Za dva týdny se oba Češi utkají ve vzájemném souboji v Istanbulu. "Já se těším hodně. Je to první oficiální zápas, kdy budeme hrát proti sobě a ne jen při tréninku v reprezentaci. Ale nepochybuji, že oba zápasy vyhraje Fenerbahce," prohlásil Veselý.

Evropská liga basketbalistů - 2. kolo:
Skupina B:
CSKA Moskva - Maccabi Tel Aviv 99:80.
Skupina C:
Bayern Mnichov - Panathinaikos Atény 81:75
Milán - FC Barcelona 63:78 (za hosty Satoranský 5 bodů)
Zhořelec - Fenerbahce Istanbul 76:91 (za hosty Veselý 8 bodů)
Skupina D:
Neptunas Klajpeda - Crvena Zvezda Bělehrad 83:81
Galatasaray Istanbul - Valencie 71:64

Reklama