Hlavní obsah

Volejbalisté začali kvalifikaci MS výhrou nad Nizozemskem

LE CANNET

Správnou nohou vykročili ve čtvrtek čeští volejbalisté do třetího kola kvalifikace na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Laurenta Tillieho porazili reprezentanty Nizozemska 3:0 na sety. Ve čtyřčlenné skupině ve francouzském Le Cannet je dále čekají v pátek domácí hráči a v sobotu Finové, na šampionát v roce 2006 do Japonska postoupí dva týmy.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Nizozemci po loňských olympijských hrách v Aténách tým hodně omladili a na kvalifikaci do Francie nepřivezli největší útočná esa z minulých let Schuila, Nummerdora ani Görtzena. Svěřenci trenéra Laurenta Tillieho toho dokázali záhy využít. V hale La Palestre, v níž z hráčů vysávalo síly dvaatřicetistupňové horko, pro sebe rozhodli první set trhákem na 16:11 při servisu reprezentačního navrátilce Jiřího Nováka.

V úvodu druhé sady naopak získal nadějné vedení soupeř, jenže proti české sestavě, v níž nahrávače Zapletala vyměnil od stavu 7:13 Ticháček, mu nevydrželo ani do druhého technického oddechového času. V prostřední části setu odpověděli Nizozemci na deset českých bodů jen dvěma svými a v koncovce nestačili.

Třetí dějství se potom už obešlo prakticky bez jakýchkoli zádrhelů. Skóre od počátku letělo mnohem rychleji vpřed na české straně, a třebaže se protivník mermomocí snažil zápas prodloužit, za 81 minut proměnil Tillieho výběr druhý mečbol.

Pokud se volejbalisté na šampionát do Japonska probojují, dostane mužstvo od svazu odměnu milion korun. I třetí celek z konečné tabulky turnaje v Le Cannet bude mít ještě možnost postoupit, v srpnu se ve Varně zúčastní dodatečné kvalifikace o zbývající volné místo.

Třísetovou výhrou večer vstoupili do turnaje také Francouzi, na něž nestačili Finové.

Kvalifikace MS ve volejbalu
ČR - Nizozemsko 3:0 (18, 20, 18)
Rozhodčí: Rocha (Port.), Kainulainen (Fin.). Čas: 81 min. Diváci: 500.
Sestava ČR: Zapletal, Lébl, Pláteník, J. Novotný, Rak, Novák, libero Habada - Ticháček, Hudeček.
Francie - Finsko 3:0 (15, 19, 14)

Reklama

Související témata: