Hlavní obsah

Volejbalisté prohráli v kvalifikaci MS s Francií 1:3

LE CANNET (Francie)

Čeští volejbalisté podlehli v pátek v kvalifikaci mistrovství světa domácím Francouzům 1:3. O jejich případném postupu z druhého místa tak definitivně rozhodne až sobotní zápas proti Finsku, které ještě na turnaji nevyhrálo ani set; jistotu dá Čechům výhra alespoň 3:1. Horší než třetí už být nemohou, určitě tak z Le Cannet neodjedou jako definitivně vyřazený tým.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V pikantním duelu francouzských koučů zaskočili svěřenci Laurenta Tillieho sebevědomé domácí hráče jen úvodním náporem. Jako nejdůležitější prvek setu se ukázalo zkrocení prudkého servisu smečaře Granvorky: ten sice nejprve sérií čtyř bodů smazal vzniklou ztrátu a otočil stav na 8:7, ale pak už se neprosadil a trenér Blain ho dokonce záhy stáhl ze hry.

Češi výborně bránili a nahrávači Zapletalovi se častokrát podařilo rozhodit domácí obranu efektní kombinací s blokaři. Znervóznělí Francouzi chybovali a kouč jim při oddechových časech marně udílel razantní pokyny. Po Léblově bodu ze servisu a pětibodovém rozdílu ve skóre už bylo o osudu setu jasno.

V polovině druhého dějství se ale nepřesnosti přesunuly na českou stranu. Jakub Novotný i Pláteník smečovali do autu, naopak Lemarrecovo podání dopadlo do růžku dvorce a při posledních míčích na síti jednoznačně dominoval mohutný Monneraye. Útlum Tillieho svěřenců pak pokračoval i v třetí sadě, nezastavilo ho ani několikeré střídání a Francouzi, které hlasitě podporovala zaplněná hala La Palestre, lehce přidávali bod za bodem.

Volejbalistům nešlo podání tak jako proti Nizozemcům

Čtvrtý set pak začal třemi nekompromisními francouzskými bloky a i dál se nesl v podobném duchu. Možností kombinovat středem sítě rapidně ubylo, smečaři nedokázali akce zakončovat a na český servis, pokud vůbec přešel přes síť, byli domácí pokaždé připraveni. Skóre rychle vystoupalo až na 15:5 a takový náskok se v současném volejbalu prakticky už nedá ztratit. Francouzům ve zbytku utkání stačilo své vedení jen pohodlně kontrolovat.

Manažer týmu a bývalý reprezentační kapitán Ivo Dubš prohlásil, že českým volejbalistům dnes zdaleka nešlo podání tak jako ve čtvrtek proti Nizozemcům. "Naše hra je přitom na servisu postavená, ale dali jsme jen jedno eso a moc jich zkazili," řekl. "Nás naopak Francouzi na přihrávce dost trápili a smečaři se z vysokých balonů neprosazovali. Nezahrál ani hlavní útočník Jakub Novotný," dodal Dubš.

Na šampionát v roce 2006 do Japonska postoupí z Le Cannet dva týmy. Třetí mužstvo konečné tabulky se v srpnu ve Varně zúčastní dodatečné kvalifikace o zbývající volné místo.

Francie - ČR 3:1 (-19, 20, 18, 14)
Rozhodčí: Kainulainen (Fin.), Van Iersel (Niz.). Čas: 97 min. Diváci: 2000.
Sestava ČR: Zapletal, Pláteník, Rak, J. Novotný, Novák, Lébl, libero Habada - Ticháček, Hudeček, M. Novotný.
Nizozemsko - Finsko 3:0 (18, 25, 22)

Reklama