Hlavní obsah

Čeští volejbalisté postoupili na MS 2006

LE CANNET (Francie)

Spolu s Čechy by měli z francouzské skupiny postoupit i domácí reprezentanti, ve večerním zápase s Nizozemci (od 21:00) jim k tomu stačí vyhrát jeden set. Již dříve se na MS probojovaly z Evropy týmy Ruska, Polska, Řecka, SČH, dále Egypt, Kazachstán, Čína, Korejská republika, Austrálie, Írán, Argentina, jistou účast měli pořádající Japonci a obhájci titulu Brazilci.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Finové dnes v zápase s českými papírovými favority urputně od začátku bojovali alespoň o svůj první vítězný set. Češi působili nervózně, Seveřané jim nedovolili žádnou delší bodovou šňůru, ale za stavu 23:23 vzal na sebe zodpovědnost Jiří Novák. Zkušený smečař pařížského klubu dvakrát úspěšně zaútočil a prokázal, že jeho návrat po dvou a půlleté přestávce reprezentaci prospěl.

"Při podání Jakuba Novotného kluci dvakrát nadrazili míč při útoku Finů z prvního sledu a Novák je zkušeně uhrál," popsal koncovku úvodní dramatické sady pro ČTK manažer reprezentace Ivo Dubš. "Vyhraný první set nám strašně psychicky pomohl, zápas jsme zvládli dobře," přidal se kapitán Petr Zapletal v rozhovoru pro ČRo1 - Radiožurnál.

Čeští hráči se chopili režie zápasu

Čeští hráči se poté chopili režie zápasu, nad nečekanými finalisty nedávné Evropské ligy získali převahu a při druhém technickém oddechovém času vedli již o čtyři body (16:12). Náskok si bez problémů udrželi až do koncovky, v níž proměnil druhý setbol po kombinaci s nahrávačem Zapletalem útokem středem sítě Rak.

Rozjetý český celek se vyvaroval podobného kolapsu jako v pátečním duelu s domácími Francouzi a bezpečně kráčel za svým snem - postupem do Japonska. V závěrečném dějství Čechy zdobila výborná obrana v poli i převaha nad sítí, kterou přetavil v radost z postupu při mečbolu smečující Pláteník.

"Výborný zápas odehrál Martin Lébl, ale těžko někoho vyzdvihovat. Velmi dobře se také bránilo v poli, tolik pochytaných balonů nepamatuju," dodal Dubš, bývalý kapitán národního týmu, který tak pod vedením nového francouzského kouče Laurenta Tillieho splnil svůj první cíl pro letošní sezonu.

Hodně bránit a dávat dobré podání

"Trenér nám hlavně vštěpoval, že musíme hodně bránit a dávat dobré podání. Pomohl nám i Jirka Novák, svými zkušenostmi," dodal Zapletal. I Martin Lébl byl rád, že se mužstvo samo dostalo po prohře s Francií z útlumu. "Finové na nás volejbalově nemají, šlo o to, jak se my vyrovnáme s tlakem. Turnaj pro nás dopadl dobře," uvedl spokojeně blokař italské Perugie.

Po odpočinku se volejbalisté začnou připravovat na druhý vrchol - zářijové mistrovství Evropy. Poslední z evropských kvalifikací na MS skončí v neděli v Itálii, zbývající volné místo pak zabere vítěz srpnového čtyřčlenného play off ve Varně. Japonský šampionát se uskuteční za rok na přelomu listopadu a prosince.

ČR - Finsko 3:0 (23, 21, 20)
Rozhodčí: Van Iersel (Niz.), Deregnacourt (Fr.). Čas: 80 min. Diváci: 550.
Sestava ČR: Zapletal, Pláteník, Rak, J. Novotný, Novák, Lébl, libero Habada - Staněk, Hudeček.
Tabulka:
1. Česká rep.3217:35
2. Francie2206:14
3. Nizozemsko2113:33
4. Finsko3030:93

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články