Hlavní obsah

Nusle s hospůdkami jí přirostly k srdci. Basketbalistka Burgrová z USK zkoumá novou lokalitu

Praha

Když se reprezentační pivotka Ilona Burgrová vrátila z mistrovství světa, musela během krátkého volna zvládnout stěhování do nového bytu. Vše souviselo s naplánovaným přesunem basketbalistek USK z haly Folimanka do rekonstruované Královky na Letné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilona Burgrová (vpravo) z USK Praha.

Článek

Někdy se říká, že je lepší vyhořet než se stěhovat. Jakou máte čerstvou zkušenost?

Jsem typická žena, takže kolem sebe vrším spoustu malých drobností, co dělají domov domovem. Ač jsem si říkala, že stěhování zvládnu rychle, tak nakonec to bylo na několik dnů. Myslela jsem si, že oblečení dám do kufrů a všechno ostatní naložím do krabic. Nakonec musela přijet rodina s dodávkou, aby mi pomohla. Ještě teď mám některé nevybalené bedny, které čekají, abych je otevřela a zjistila, co v nich vůbec je.

Opouštěly se vám Nusle těžce?

Přiznám se, že mi za ty tři roky v USK přirostly k srdci svým koloritem, jak to tam žije, ty hospůdky a lidi, se kterými jsem se seznámila, takže se mi starý byt těžko opouštěl. Na druhou stranu Břevnov, kde jsem dostala služební byt, je také nádherná lokalita a těším se, až ho prozkoumám. To přesídlení bylo nutné, protože dojíždět do nové haly přes celé město by bylo dopravně složité. Teď to mám autobusem a tramvají z bytu do haly jen dvanáct minut.

S jakými pocity se budete koncem listopadu loučit s Folimankou?

To loučení už vlastně probíhá. Na Folimance už sehrajeme jen dva euroligové zápasy a odchází se nám všem těžce. Přece jen tam bylo dlouho naše domácí prostředí, navíc to je hala, v níž panuje takový správný sportovní duch. Královka je ale po rekonstrukci krásná, už během tréninku poznáváme veškerý komfort. Jestli se tam časem podaří vytvořit i podobná atmosféra, jakou jsme měli na Folimance, pak bude všechno úžasné.

Nebojíte se právě, že budete muset diváky učit chodit za vámi na Letnou?

Nejtěžší to bude pro fanoušky, kteří měli Folimanku s ženským basketem nějak spojenou nebo pro ně byla výhodná z místa bydliště. Nevím, jestli za námi budou jezdit skoro přes celé město. Možná tam bude i trošičku blok v rivalství klubů, vždyť ta nové hala patřila dřív Spartě. Ale doufejme, že se podaří vedení nějak namotivovat lidi z oblasti Letné, aby se přišli podívat nejen na Spartu na fotbal, ale i na basket do Královky.

Zatím tam jen trénujete, ovšem vy už máte s tou halou dávnou herní zkušenost, že?

Jasně, pamatuju si, jak jsme tam ještě s Hradcem hrály někdy před dvanácti lety proti Spartě. Teď je hala samozřejmě krásně zrekonstruovaná, ale některé prvky zůstat musely a dodnes si vybavím, kde byly lavičky a šatny. Takže nějaké vzpomínky na tu halu na rozdíl od mladších holek mám.

Potřebujete jako hráčka nějaký čas, abyste si v novém prostředí zvykla?

Mnohem větší problémy než prostorová orientace v jiné hale mi dělá změna míčů, když najednou dostaneme neobouchané. Povrchu na Královce přivykáme už teď během tréninků a mně osobně ani nevadí hraní v halách, kde je nakresleno víc čar. I když to se stěhováním nesouvisí, chci věřit, že v nové hale budeme zase o chlup silnější než před rokem.

Hráčky USK míří do Královky. Halu využije i Nymburk
Po osmatřiceti letech opouští basketbalistky USK Praha Folimanku, od prosince bude jejich novým sídlem hala Královka. „Získáváme exkluzívní prostředí. Muži USK zůstávají na Folimance, my se ale stěhujeme do nového,“ říká manažer Marek Kučera.
„Celý ženský basket USK se přesouvá. Královka je fajn, sympatická hala, a já jsem velmi ráda, že tam můžeme hrát. Mám v tom i kus nostalgie ze své hráčské minulosti,“ říká trenérka českého mistra Natália Hejková.
Protože však ke kolaudaci předělaných prostor na Letné, kam se vejde přes dva tisíce diváků, dojde teprve v prosinci, první dva euroligové zápasy sehrají české šampiónky ještě na Folimance. Dnes tam od 18 h hostí Jekatěrinburg a 19. 11. se rozloučí proti Krakovu.
Premiéru na Královce obstará 3. prosince duel USK s Košicemi. „Ještě předtím by si tam měly premiéru nanečisto zkusit při lize ženy VŠ Praha. Nové prostředí chce od prosince využít k eurocupovým zápasům i Nymburk,“ doplňuje Kučera.

Reklama

Související témata: