Hlavní obsah

Írán přišel kvůli uvězněné studentce o volejbalový šampionát

Mezinárodní volejbalová federace (FIVB) odebrala Íránu pořádání mistrovství světa volejbalistů do 19 let. Důvodem je věznění íránsko-britské studentky Ghoncheh Ghavamiové za to, že chtěla v červnu navzdory zákazu navštívit zápas Světové ligy.

Ilustrační foto - volejbal

Článek

V Íránu platí od roku 1979 zákaz vstupu žen na fotbalové zápasy, jež byl před dvěma lety rozšířen také na volejbal. Aby na diskriminaci upozornila, snažila se Ghavamiová v červnu proniknout na duel Íránu proti Itálii a byla zatčena. Minulý týden byla za šíření protistátní propagandy odsouzena na rok do vězení.

Volejbalová federace FIVB v reakci na odsouzení Ghavamiové uvedla, že Íránu neudělí pořadatelství žádné akce spadající pod její působnost, dokud bude v zemi panovat zákaz pro ženy navštěvovat zápasy. Trest se nicméně nedotkne příštího ročníku Světové ligy, jejíž program už je dán, ani asijského šampionátu pro rok 2015 v Teheránu, který je v kompetenci kontinentální konfederace.

FIVB odebrala Íránu pořádání MS volejbalistů do 19 let a udělila ho Argentině. "Dostali jsme od FIVB e-mail s informací o změně plánu. Čekáme, až se dozvíme pravé důvody, a potom se rozhodneme, co podnikneme," řekl agentuře AFP člen vedení íránského svazu.

Reklama

Související témata: