Hlavní obsah

Volejbalistky příští rok na ME nastoupí proti Německu, Srbsku a Rumunsku

České volejbalistky se na mistrovství Evropy v příštím roce utkají v základní skupině D v Eindhovenu s obhájkyněmi stříbrných medailí z Německa, Srbskem a Rumunskem. Rozhodl o tom los v Antverpách, hrát se bude od 26. září do 4. října.

Foto: fivb.org

České volejbalistky v duelu s Japonskem - ilustrační foto

Článek

Německo a Srbsko patří v posledních letech k evropské špičce, na letošním MS se oba tyto týmy vešly do elitní desítky. Srbsko triumfovalo na ME před třemi lety, i tam Němky hrály ve finále. Rumunky na minulém ME chyběly, o dva roky dříve skončily dvanácté. Ve světovém žebříčku FIVB jim patří 37. místo, Češky jsou o šest příček výš.

"Týmy, které máme v základní skupině, jsou papírově velmi silné. Srbsko a Německo každopádně a výběr Rumunska je na vzestupu," uvedl trenér českých volejbalistek Carlo Parisi na svazovém webu cvf.cz. "Ze zkušenosti však víme, že všechny zápasy musíme hrát naplno a výsledek se nedá dopředu říci. Musíme se dobře připravit a ukázat na evropském šampionátu to nejlepší," dodal italský kouč.

"To rozhodně není žádná lehká skupina. Srbsko je v žebříčku před námi, Česko je vždycky velmi nebezpečné a Rumunsko může být taky, když přijede se svými nejlepšími hráčkami," řekl italský trenér německého výběru Giovanni Guidetti agentuře SID. "Ale na třech předchozích evropských šampionátech jsme hráli v semifinále, chceme tam i počtvrté a tentokrát celý turnaj zakončit vítězně," dodal Guidetti.

Česká reprezentace se na ME probojovala popáté za sebou. V kvalifikační skupině se Slovinskem, Španělskem a Černou Horou vyhrály svěřenkyně trenéra Parisiho na jaře všech šest zápasů.

V uplynulé dekádě bylo největším českým úspěchem osmé místo v roce 2011. Poslední z devíti medailí volejbalistky vybojovaly v Brně v roce 1997, kde skončily třetí, jediný titul získaly hráčky tehdejšího Československa v roce 1955.

Hrát budou v Eindhovenu

Zlato z loňska obhajují Rusky. Zatím je známo 13 z 16 účastníků ME, zbylé týmy vzejdou z květnových barážových duelů Francie - Slovinsko, Bělorusko - Ukrajina a Slovensko - Ázerbájdžán.

O pořadatelství turnaje se podělí Belgie s Nizozemskem. Vedle Eindhovenu a Antverp se bude hrát ještě v Apeldoornu a v Rotterdamu, který uvidí i finále šampionátu. Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích míst spolu sehrají osmifinále. Češky by v takovém případě dostaly soupeře ze skupiny B, v níž jsou Belgie, Turecko, Maďarsko a vítěz baráže Ázerbájdžán - Slovensko.

Na ME v příštím roce budou hrát i čeští reprezentanti, mužský šampionát se losuje v únoru v Sofii.

Rozlosování ME žen 2015:
Skupina A (Apeldoorn):
Nizozemsko, Itálie, Polsko, Francie/Slovinsko.
Skupina B (Antverpy):
Belgie, Turecko, Maďarsko, Ázerbájdžán/Slovensko.
Skupina C (Rotterdam):
Rusko, Chorvatsko, Bulharsko, Ukrajina/Bělorusko.
Skupina D (Eindhoven):
Srbsko, Německo, Rumunsko, Česká republika.

Reklama