Hlavní obsah

První přiznaný gay v NBA Collins ukončil basketbalovou kariéru

New York

Basketbalista Jason Collins, jenž jako první sportovec v jednom ze čtyř hlavních severoamerických kolektivních sportů oznámil, že je gay, ukončil rok po svém coming outu kariéru. Pětatřicetiletý defenzivní specialista v této sezóně NBA nehrál.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Jason Collins v dresu Atlanty

Článek

Collins řekl, že je gay, na konci sezony 2012/13. V minulém ročníku odehrál 22 zápasů za Brooklyn, během jehož středečního utkání proti Milwaukee se oficiálně rozloučí. V Nets strávil Collins většinu své kariéry, tým Milwaukee navíc koučuje jeho bývalý spoluhráč a nedávný trenér Jason Kidd.

"Byl to Jason, který mě povzbuzoval a podporoval po mém coming outu. Při všech těch spekulacích o problémech, které mě mohly čekat v kabině, byla Jasonova pomoc klíčová," řekl Collins.

Basketbalista, jenž odehrál v NBA za šest různých týmů 13 sezón, zůstává stále jediným přiznaným homosexuálem v americkém kolektivním sportu. "Stále ještě nejsou žádní veřejně známí gayové v NFL, NHL nebo v MLB. Věřte mi: existují. Každý profesionální sport je má. Některé z nich osobně znám," řekl Collins.

"Až se dostaneme do situace, kdy homosexuální profesionální sportovec už nebude muset žít ve strachu, že se mu budou vyhýbat spoluhráči nebo že ho bude pronásledovat bulvár, kdy se dostaneme do situace, že na něj při zápase bude moci jeho partner čekat v místnosti s ostatními rodinnými příslušníky, že nebude muset skrývat své pravé já a bude moci žít opravdový život, tak coming out nebude žádná velká věda. Ale my tak daleko ještě nejsme," dodal loučící se průkopník.

Reklama

Související témata: