Hlavní obsah

Po šachování s účastníky je z MS házenkářů fraška. Je to velká ostuda, bouří se Češi

Martin KézrSport.czPrávo

Začne se hrát až v půlce ledna, už teď ale na mistrovství světa v Kataru ulpěla černá kaňka. Mezinárodní házenkářská federace (IHF) má na svědomí frašku, když prapodivně šachuje s účastníky turnaje, aniž by byla schopná vyjasnit nebo logicky zdůvodnit své kroky.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český reprezentant Miroslav Jurka při střelbě.

Článek

Kostlivce ve skříni má IHF už od léta, kdy administrativně vyřadila Austrálii na úkor Německa, které přitom na šampionát nepostoupilo. Od té doby cítil křivdu Island jako původně celosvětový náhradník. Znovu se začal hlásit o svá práva, když SAE a Bahrajn zrušily začátkem listopadu účast kvůli diplomatickým sporům s pořádající zemí.

Rebelové o dva týdny později udělali krok zpět a na šampionátu chtěli přece jen hrát, jenže to už byla rozjetá zákulisní šaráda a pozdní lítost dvojici asijských outsiderů nepomohla. IHF jim udělila pokutu 100 tisíc franků a na MS za ně direktivně dosadila Island a Saúdskou Arábii. „Nechápu, proč nebyl dodržen princip kontinentálních kritérií. Odstoupivší tým by měl přece nahradit někdo z regionu," diví se manažer české reprezentace Karel Nocar.

MS házenkářů 2015:
Skupina A: Španělsko, Slovinsko, Katar, Bělorusko, Brazílie, Chile
Skupina B: Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Makedonie, Rakousko, Tunisko, Írán
Skupina C: Francie, Švédsko, Česko, Alžírsko, Egypt, Island
Skupina D: Dánsko, Polsko, Rusko, Argentina, Německo, Saúdská Arábie.

„Nepřišlo žádné vysvětlení kroků IHF, které se dají těžko pochopit a akceptovat. Studuju řády zleva doprava, ale není mi jasné, jak došli k tomu, že místo SAE losovaných z nejslabšího koše máme najednou ve skupině Island, který bude oříškem pro všechny," nechápe Nocar, podle nějž je zásahy od stolu zdeformovaný celý pavouk turnaje.

„Je to veliká ostuda, co se děje. Osmifinále, kde se potkají křížem postupující z céčka a déčka, kam se administrativně doplňovaly silné týmy, bude úplně o něčem jiném než ve skupinách A a B," míní Nocar. I z dalších dotčených zemí, nejvíc z Dánska a Švédska, zní volání po tom, aby se IHF poučila z nesystémových rozhodnutí a turnaj ještě přelosovala. „Přemýšleli jsme nad stížností, ale otázkou je, jestli lze ještě vůbec něco změnit," obává se Nocar.

Reklama

Související témata: