Hlavní obsah

FIBA suspendovala Japonskou basketbalovou asociaci

Mies

Mezinárodní basketbalová federace (FIBA) suspendovala na neurčito národní asociaci Japonska (JBA). Reprezentační výběry této asijské země se za těchto okolností nesmějí účastnit žádných mezinárodních soutěží.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Mezinárodní federace potrestala JBA za to, že v Japonsku stále existují dvě ligové soutěže, což podle FIBA dokazuje, že národní federace nemá basketbal v zemi pod kontrolou.

V Japonsku fungují dvaadvacetičlenná Japonská basketbalová liga a třináctičlenná Národní basketbalová liga. FIBA tvrdí, že existence dvou lig je porušením jejích regulí, a už dříve vyzvala svaz, aby se zasadil o sloučení. K tomu však nedošlo.

Už nasatl čas

"Je nám líto, že situace se dostala až do takového bodu, z něhož není návratu," uvedl generální sekretář FIBA Patrick Baumann. "Jsme nicméně přesvědčeni, že po tolika letech varování a potíží nastal čas na to, aby pro dobro basketbalu v Japonsku došlo k důležitým změnám ve strukturách JBA a domácích soutěží."

Výkonný výbor FIBA vyšle do Japonska svého zástupce, jenž se bude podílet na vytvoření skupiny, která by měla pomoci JBA dovést k potřebným reformám. Kvůli hrozbě suspendace a neschopnosti řešit patovou situaci před měsícem odstoupil prezident JBA Jasuhiko Fukacu.

Zastavení činnosti může mít neblahý dopad především na ženskou reprezentaci, jež loni po 43 letech vyhrála šampionát Asie a je na dobré cestě kvalifikovat se na olympijské hry v Riu de Janeiro 2016.

Reklama