Hlavní obsah

Návrat do Olomouce si užívá, reprezentace brankářku Raníkovou pokaždé nabije

Olomouc

S nadšením přivítala opora ženské házenkářské reprezentace gólmanka Barbora Raníková (29) skutečnost, že první fáze kvalifikace na mistrovství světa 2015 proběhne v závěru týdne právě v Olomouci. Léta totiž úspěšně hájila barvy tamní Zory.

Foto: Sport.cz

Házenkářská brankářka Barbora Raníková.

Článek

Před dvěma roky jste z Hané odešla do Francie. S jakými pocity se nyní vracíte?

Jsem ráda, že se to hraje zrovna tady. Mám tady spoustu známých, vzpomínek. Navíc na reprezentaci, na holky, na skvělou atmosféru, do Česka se vždycky strašně těším. Nedostanu se sice domů, k nejbližším, ale spoluhráčky jsou mojí druhou rodinou. Neskutečně mě to nabije do další přípravy, do dalších zápasů.

Neberete letošní přestup z Mét do druholigového Cannes jako ústup ze slávy?

Ne. V Métách jsem zažila Ligu mistryň, hrála tam náročná utkání a to mému zdraví, hlavně kolenu, neprospívalo. A nechtěli to tam se mnou už ani řešit. Další sezónu v takovém zápřahu, tempu, bez potřebné péče, bych nevydržela. Také tam upravili regule, na základě kterých se snížily počty cizinek v týmech. Zůstat jsem tam prostě nemohla. V Cannes jsem ale spokojená. Chytám jako jednička, spravilo se mi koleno a máme i výbornou partu. Chtějí tu i postoupit a i když jsme momentálně třetí, doufám, že to vyjde.

Jak vám život ve Francii chutná?

Fantasticky. Je to krásná země, kde si rychle zvykne každý. Žije se tam úplně jinak, než u nás. Francouzská riviéra je prostě úžasná. A máte-li byt pět minut od pláže jako já, je to ještě lepší. Když není trénink, či zápas, mohu kdykoliv relaxovat, a to jde mému zdraví k duhu.

Vraťme se k házené. V Olomouci vás čeká v pátek Azerbájdžán a v neděli Litva. Postupuje jeden a Česko je favoritem. Zvládnete tu roli?

Musíme. Nebudete to však jednoduché, neboť v minulosti pro nás bylo lepší, být outsiderem a nečekaně útočit. Teď jakousi pozici máme, musíme ji potvrdit, a to je vždycky o dost těžší.

Jak vypadá spolupráce týmu s psychologem Michalem Šafářem, který pomáhal tenistce Kvitové k triumfu ve Wimbledonu?

Strávili jsme s ním skoro celé dopoledne a všichni jsme to brali pozitivně. Zamysleli jsme se nad tím, co je naším motivem, rozebrali, co chceme. A budeme v tom pokračovat. Je to fajn člověk a my věříme, že i on nám k vytouženému cíli pomůže.

Co víte o soupeřkách?

Je toho hodně. Už jsme se totiž dívali na videa. Trénujeme určité kombinace, zkoušíme různé varianty obrany. Neměli by nás nijak zásadně zaskočit.

Budete se však muset obejít bez několika opor. Chybět budou těhotná Chrenková, nakonec asi nebude schopná hrát ani Luzumová, která si léčí rameno?

Jsou tu nové, mladé holky, které chtějí něco dokázat. Teď mají šanci, možnost převzít vůdčí roli a já věřím, že společně uděláme maximum a postoupíme.

Reklama