Hlavní obsah

Čeští basketbalisté jsou pro losování ME 2015 v pátém koši. Vyhnou se Německu či Turecku

Paříž

Čeští basketbalisté budou při losování základních skupin mistrovství Evropy v pátém koši. Na šampionátu v září příštího roku se tak v úvodní fázi neutkají s Německem, Izraelem a Gruzií, které jsou nasazeny do stejného koše.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistů Ronen Ginzburg

Článek

Rozdělení 24 účastníků do šesti košů dnes zveřejnila kontinentální federace FIBA Europe. Složení čtyř šestičlenných skupin vzejde z losování 8. prosince v pařížském Disneylandu.

Mistrovství Evropy se mělo původně konat na Ukrajině, nicméně kvůli bezpečnostní situaci v zemi jí bylo pořadatelství letos v červnu odebráno. Základní část šampionátu se nově odehraje ve čtyřech zemích - Německu, Chorvatsku, Francii a Lotyšsku - vyvrcholení pak obstará francouzské Lille.

Kvůli nestandardnímu počtu pořadatelů sáhla FIBA Europe k neobvyklému kroku a umožnila každé ze čtveřici zemí vybrat si jednoho pro ni nejzajímavějšího soupeře do základní skupiny. Německo se tak z vlastní vůle utká s Tureckem, Francie s Finskem, Chorvatsko se Slovinskem a Lotyšsko s Estonskem.

Vzhledem k tomu, že jsou Češi v jenom koši s Německem, nemohou mít tedy ve skupině ani Turecko. Z prvního koše nemine svěřence trenéra Ronena Ginzburga jeden z kvarteta Francie, Litva, Španělsko a Chorvatsko.

Rozdělení do košů pro losování ME basketbalistů 2015:
1. koš: Francie, Litva, Španělsko, Chorvatsko
2. koš: Slovinsko, Ukrajina, Srbsko, Finsko
3. koš: Řecko, Turecko, Lotyšsko, Bosna a Hercegovina
4. koš: Polsko, Belgie, Makedonie, Itálie
5. koš: Německo, Izrael, ČR, Gruzie
6. koš: Nizozemsko, Rusko, Island, Estonsko

Reklama

Související témata: