Hlavní obsah

ČR - Ázerbájdžán 38:26Češké házenkářky rozhodly duel s Ázerbájdžánem až po přestávce

Olomouc

Úspěšně vstoupily české házenkářky do první fáze kvalifikace na mistrovství světa 2015, když zdolaly Ázerbájdžán 38:26. V první půli se ale favorizovaný tým Jana Bašného trápil. O výhře rozhodl až zlepšeným výkonem po přestávce.

Foto: Sport.cz

Utkání českých házenkářek proti Ázerbájdžánu.

Článek

Knedlíková dala sice první gól, ale pak Češky jen dotahovaly. Špatně hrály především v obraně. Chybovaly však i v útoku, kde často zbytečně ztrácely míče, a byly i málo efektivní. Buď ztroskotaly na výborné gólmance Salamankové, nebo pálily vedle. Hrbková dokonce v 11. minutě zahodila sedmičku. V první půli Češky dokázaly vyrovnat jen dvakrát, v 17. minutě a 30 sekund před přestávkou. Do kabin ale odcházely s jednogólovou ztrátou.

Do druhého poločasu, to již v bráně byla místo Müllnerové Raníková, ale vlétly jako uragán a třemi trefami v řadě strhly vedení na svou stranu. Výrazné zlepšení přišlo v obraně a střelecky se v té době chytila Kutlvašrová, k níž se postupně přidávaly i další hráčky, zejména Salčáková s Hrbkovou. Češky začaly dominovat a skóre postupně narůstalo až na konečných 38:26. První cíl v předkvalifikaci tak byl splněn.

Kouč byl spokojený jen s výsledkem

Český kouč Jan Bašný byl ale spokojen jen s výsledkem. „Dostat šestadvacet gólů od takového soupeře, to je hrůza. Měli jsme jich dostat maximálně tak patnáct. Problém byl v tom, že Ázerbájdžánky byly v útoku nesmírně trpělivé a my je dlouho nedokázali úspěšně bránit. Sami, ve snaze rychle vyrovnat, jsme zahodili nějaké šance a přišla nervozita. Bylo ale jen otázkou času, kdy se to změní, a prosadíme se. Do druhé půle jsme vstoupili kvalitnější, aktivnější a agresivnější obranou a právě to byl ten zlomový moment," uvedl Bašný.

„Myslela jsem, že soupeřky zlomíme trochu dříve. Přesto jsme ukázaly, že jsme favoritem tohoto turnaje. Ve druhém poločase jsme zvýšily agresivitu, což jsme měly udělat už v prvním. Začaly jsme pomáhat více i brankářce, což nám pomohlo k tomu, že jsme dávaly jednoduché góly a těžily z rychlých protiútoků. A také jsme už útočily do nezorganizované obrany. Takto jsme měly hrát od začátku. Ve druhé půli navíc soupeřky odešly fyzicky," hodnotila po utkání autorka šesti gólů Kristýna Salčáková.

V sobotu olomoucký turnaj pokračuje duelem Ázerbájdžán - Litva, v neděli ho zakončí zápas Česka s Litvou. Postupuje pouze jeho vítěz.

Kvalifikace mistrovství světa 2015 házenkářek v Olomouci:
ČR - Ázerbájdžán 38:26 (15:16)
Sestava a branky ČR: Müllnerová, Raníková - Knedlíková 4, Keclíková, Salčáková 6, Ručková, Kutlvašrová 6, Hrbková 7, Štěrbová 1, Malá, Crhová 5, Selucká 2, Adámková 1, Marcíková 3, Jeřábková 3.
Nejvíce branek Ázerbájdžánu: Tankaskajová 8, Pecheová 6, Gasimovová 5. Rozhodčí: Nastaseová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/3. Vyloučení: 4:6. Diváci: 450.

Reklama

Související témata: