Hlavní obsah

Los českým basketbalistům přál, ME začnou v pobaltské skupině

Paříž

Losování v pařížském Disneylandu dopadlo pro české basketbalisty velmi příznivě. Na ME 2015 budou hrát v papírově nejpřijatelnější základní skupinu D v Rize, kde budou mít za soupeře domácí Lotyšsko, nasazenou Litvu a dále Ukrajinu, Belgii a Estonsko.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andre Collins (vlevo) z Charleroi brání Jiřího Welsche z Nymburka.

Článek

Také se trenér Ronen Ginzburg po skončení losovací aktu spokojeně usmál. „Vypadá to zajímavě. Jasným favoritem je stříbro obhajující Litva, ostatní soupeři budou ošidní, ale hratelní," mínil izraelský trenér národního týmu, jenž za hororovou označil berlínskou skupinu B, kde se mj. potkají Španělé, Němci, Srbové, Italové a Turci.

Úvodním soupeřem Česka ve skupině, která hned získala přívlastek pobaltská, budou Estonci, hned příští dny se potkají s Ukrajinci a Lotyši, pak je den pauza a boje ve skupině vrcholí zápasy s Belgičany a Litevci.

„Naše skupina vypadá na pohled jako velmi vyrovnaná, kromě Litvy jsou všechny celky na podobné výkonnostní úrovni. Nechci mluvit o lehkém losu, ale věřím, že jsme schopni v této skupině uspět," mínil trenér české reprezentace.

Základní část šampionátu se od 5. do 11. září nově odehraje ve čtyřech zemích Německu, Chorvatsku, Francii a Lotyšsku. Čtyři nejlepší z každé skupiny postoupí do play off, přičemž Česko by v osmifinále narazilo na některý postupující tým z céčka, kde se potkaly hned čtyři balkánské země v čele s Chorvatskem.

Vyvrcholení šampionátu uvidí od 12. do 20. září Lille. Francouzi mají tedy šanci obhajovat zlato doma. Mistrovství Evropy se mělo původně konat na Ukrajině, nicméně kvůli bezpečnostní situaci v zemi jí bylo turnaj letos v červnu odebrán.

Kvůli nestandardnímu počtu pořadatelů pak sáhla FIBA k neobvyklému kroku a umožnila organizátorům vybrat si do skupiny jednoho pro ně nejzajímavějšího soupeře. Lotyško si tak vybrali Estonce, z prvního koše k nim byla přilosovaná Litva, z dalších pak postupně Ukrajina, Belgie a nakonec i Česká republika.

„Není sice úplně jednoduché cestovat z České republiky do Lotyšska, přesto věřím, že nás přijede podpořit hodně lidí. Soupeři budou mít hodně silné divácké zázemí, takže budeme potřebovat každého českého fanouška," uvažoval Ginzburg.

Los základních skupin ME v basketbalu mužů 2015:
Skupina A (Montpellier):
Francie
Finsko
Bosna a Hercegovina
Polsko
Izrael
Rusko
Skupina B (Berlín):
Německo
Turecko
Španělsko
Srbsko
Itálie
Island
Skupina C (Záhřeb):
Chorvatsko
Slovinsko
Řecko
Makedonie
Gruzie
Nizozemsko
Skupina D (Riga):
Lotyšsko
Estonsko
Litva
Ukrajina
Belgie
Česko.
Program českého týmu:
5. září: Česko - Estonsko
6. září: Česko - Ukrajina
7. září: Česko - Lotyšsko
9. září: Česko - Belgie
10. září: Česko - Litva.

Reklama