Hlavní obsah

Německo - Česko 27:22 Porážka o pět gólů i chyby v generálce jsou pro házenkáře varováním

Mannheim

Čeští házenkáři dostali před úterním odletem na MS do Kataru pořádné varování. V sobotní mannheimské generálce podlehli Německu 22:27, když povedené herní pasáže střídali s úseky, v nichž udělali spoustu zbytečných chyb.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Filip Jícha v přípravném utkání s Německem.

Článek
Fotogalerie

Národní tým držel s domácími, kteří se také chystají na šampionát, krok jen úvodních sedm minut. Potom Němci utekli šňůrou tří gólů do vedení 6:4, když Jícha zahodil sedmičku a další české útoky zastavily zbytečné ztráty míče.

Sebevědomí reprezentantů potom ničil spolehlivě chytající Lichtlein, během deseti minut bez českého gólu se vedení domácích navýšilo až do podoby 10:6. Závěr první půle ale přinesl nejlepší české herní okamžiky. Dobré bránění a kontry z něj umožnily dostat se na rozdíl jediné branky. Navíc střídající Galia v poslední vteřině kryl i sedmimetrový hod.

Ve druhé půli začal pálit ze spojky nebojácný Horák, jenže kromě něj se ostatní čeští házenkáři jen velmi obtížně prosazovali. Definitivně zápas zlomily čtyři německé góly po sobě, znamenající vedení 17:13. Brejkové situace domácích pomohl zastavit oddechový čas, krátce po něm s pohmožděným stehnem odkulhala ze hřiště spojka Linhart.

Němci náskok nepustili

Němci už náskok nepustili. Před vyprodanou halou, v níž před pěti lety začala zlatá cesta českých hokejistů na MS, mělo domácí mužstvo duel jasně ve své režii. V 58. minutě byl stav 27:19 a vypadalo to, že se zopakuje páteční prohra o osm gólů ze Stuttgartu, ale domácí tým na konci trochu polevil a umožnil reprezentantům korigovat skóre.

Ještě dnes večer po utkání v Mannheimu mají trenéři Filip a Kubeš oznámit nominaci 16 hráčů, kteří v úterý odletí do Dauhá. Hodně může ale záležet na zdravotním stavu Linharta a také křídelníka Motla, který s bolavým stehenním svalem vůbec do Německa necestoval.

Trenéři brali výsledky ze Stuttgartu a Mannheimu jako nastavení zrcadla. „Německo je jinde a poměrně jasně nám ukázalo, kde je naše aktuální výkonnost. Odpadli jsme proti němu opakovaně fyzicky, z toho se musíme nějak poučit. Jakmile jsme nemohli, bohužel jsme začali kupit chyby a ve druhé půli se i rozpadla hra v útoku," mínil trenér Dan Kubeš.

„Když jedeme na hraně svého maxima, dokážeme i s takhle silným protivníkem jakým jsou Němci hrát, jenže nevydržíme to celou dobu a začneme pak střílet z nepřipravených pozic a nejsme důslední v obraně. Ten veliký počet chyb se budeme snažit ještě nějak eliminovat," tvrdil Kubeš. „Popravdě řečeno se musíme zlepšit všude, hlavně v postupném útoku. Když se dostaneme do kritických situací, nesmí jít naše hra tak strmě dolů," doplnil kolegu z trenérského tandemu Jan Filip.

Hráči mluvili o tom, že měření sil v Německu pro ně bylo doslova křest ohněm. „Zápasy nám docela tvrdě naznačily realitu, že se budeme v Kataru prát o každý bodík. Postup do osmifinále by byl obrovským úspěchem týmu, kde je spousta nezkušených kluků. Proto buďme rádi za možnost vůbec hrát mistrovství světa a zkusme se vzepřít roli outsidera, kterou tam určitě máme," mínil kapitán Filip Jícha.

Přátelské utkání házenkářů v Mannheimu
Německo - Česko 27:22 (11:10)
Nejvíce branek: Groetzki 6/2, Sellin 5/1, Böhm a Drux po 3 – Horák 7, Hrstka 4, Šindelář 3, Babák 2, Zdráhala 2/1. Rozhodčí Togstad, Kristiansen (Nor.), sedmimetrové hody 4/3:2/1, vyloučení 1:2, 9155 diváků.

Reklama

Související témata: